I en analys gjord av kronofogdemyndigheten, ser man att det är de små skulderna som ökar. Med små skulder räknas belopp upp till 2 500 kronor.
- Betalas inte skulden så tillkommer en rad extra kostnader. För en enskild skuld kan kostnaden bli upp till 800 kr högre, säger Anders Nordenfors, t.f. chef för Kronofogdens betalningsföreläggande verksamhet.
Oftast finns det lösningar på problemet innan fakturan hamnar hos kronofogden. På Finspångs Tekniska Verk är man öppen för att hjälpa den som inte kan betala sin faktura i tid.
- Hör man av sig till vår kundtjänst innan en faktura förfaller har vi möjlighet att hjälpa till direkt, säger Yvonne Malm, ekonomichef på Finspångs Tekniska Verk.
Vill finnas för kunden
På företaget vill man finnas för sina kunder. Och även om första fakturan förfaller och man får en påminnelse, finns möjlighet till hjälp att lösa problemet.
- Vi jobbar med ett inkassobolag och de brukar också vara välvilligt inställda till olika avbetalningsplaner, säger hon.
Även hos kommunen kan man få hjälp vid betalningssvårigheter av barnomsorgsavgiften. Bara man vänder sig dit så snart man märker att man inte kan betala.
- Vi vill absolut inte sätta någon på pottkanten. Om personen följer den överenskommelse vi gjort om avbetalning hjälper vi så klart till, säger Lotta Blomquist på kommunen.
Hennes uppfattning är att många tar kontakt med henne innan fakturan hunnit gå vidare till inkasso eller kronofogden.
- Det bästa man kan göra om man blir påmind är att höra av sig. Det behöver ju inte vara så att man struntat i att betala bara för man får en påminnelse, säger hon.
Ökande antal
Den största delen av Finspångsborna som trots allt hamnar hos kronofogden är privatpersoner som är 26 och äldre. Under 2010 hamnade 2 718 ärenden för betalningsförläggande vilket är drygt 200 fler än året innan. Bland de som ännu inte passerat 25 år var antalet 343 förra året, jämfört med 377 under 2009.
Antalet juridiska personer som fick föreläggande ökade med 2,4 procent till 213 stycken under 2010.