Och rättare sagt var det i Falla Folkets hus som han spenderade några timmar på kvällskvisten, där Socialdemokraterna hade representantskapsmöte. Göran Färm gav lokalpolitikerna en bild av sina uppdrag i EU-parlamentet, och vad som är aktuellt i Europa just nu.
- Det absolut viktigaste just nu är ekonomin i Europa. Hur det som hänt i Grekland, Portugal och Irland påverkar övriga Europa vad gäller tillväxt och jobb, exemplifierade Göran Färm, som är väl insatt i frågorna då hans ena uppdrag är att vara samordnare och ledamot i budgetutskottet.
Han förklarade att EU gjort både bra och dåliga efter den finansiella krisen, som startade i USA 2008:
- Det som är bra är att EU fått till en rejäl lagstiftning om en gemensam tillsyn av banker och finansbolag. Det har gjort det lite mindre sannolikt att vi åker in i en sådan kris igen.
Högerriktade regeringar
- Mindre bra är hur den ekonomiska politiken bedrivs i EU. Det är tydligt hur högerinriktade regeringar kräver åtstramningar och nedskärningar i länder som redan har det svårt. Det bekymrar mig djupt. Visst, länderna som varit med om krascherna måste till exempel reformera sina pensionssystem, men i övrigt måste det finnas andra sätt än bara nedskärningar. Det här blir en jättefight i EU där regeringar med vänsterprägel slåss som sjutton, sade Göran Färm.
Då tycker han hellre att man ska göra som islänningarna. Efter kraschen där försöker de bygga upp ekonomin igen genom hälften nedskärningar, hälften rättvisa skattehöjningar. Island är inte medlem i EU. Än. Den här veckan har nämligen Göran Färm och andra ledamöter från EU-parlamentet besökt landet för att inleda "ordentliga kontakter" med regeringen och organisationer på ön.
50-50
- Jag tror det är 50-50 att Island blir medlem i EU. Just nu är 25-30 procent för och 60-70 procent emot eller osäkra. Däremot är två tredjedelar positivt inställda till euron. Islänningarna har fått veta hur det är att vara en liten valuta när det skakar på allvar på världsmarknaden, sade Göran Färm.
Vilket ledde in honom på hans positiva syn på den gemensamma valutan:
- Jag tillhörde dem som var positiv till euron vid omröstningen och är det fortfarande. Jag är övertygad om att den ekonomiska krisen i Europa hade varit ännu värre om vi inte hade haft euron, sade han.