Färdtjänsten får utbildning i att köra miljövänligt
Att köra mer ekonomiskt och miljövänligt.Det får färdtjänstens personal i Finspång lära sig på Axelhed Förarutvecklings Ecodrivingutbildning.- Det finns mycket pengar att spara samtidigt som det gynnar miljön, säger trafikläraren Jerker Axelhed.
Färdtjänsten i Finspång har valt att utbilda sin personal.
Folkbladet följde med på en förarutbildning.
- Målet är att göra något för miljön och lära ut hur bränslekostnaderna kan minskas, berättar Jerker Axelhed.
Mycket pengar
Nio anställda på färdtjänsten får köra exakt samma sträcka på 13 kilometer. Bränsleförbrukningen mäts hela tiden med en speciell mätare för Ecodriving. Därefter kör trafikläraren sträckan och visar vad som kan förbättras. Sedan får eleven köra sträckan en gång till.
- Det viktigaste är hur man väljer att växla. Genom att hoppa över och använda höga växlar sjunker motorvarvet. Varje växling kostar pengar. Där finns det mycket pengar att spara, informerar Jerker.
Att utnyttja bilens tyngd och rörelseenergi, planera sin körning och kolla lufttrycket i däcken är andra saker som är viktiga att tänka på.
Under Folkbladets provrunda är Bo-Göran Andersson från färdtjänsten elev. Han har arbetat på företaget i nio år och innan dess på Hällestad buss och Finspångs taxi.
- Det här är information som man kan ha nytta av även privat. Så länge jag kör under en liter per mil privat är jag nöjd, säger Bo-Göran Andersson.
Van yrkesförare
Att han är en van yrkesförare märks direkt. Jerker hittar inte mycket att anmärka på förutom att vara mer bestämd i acceleration och vara mjukare i gasanvändningen.
Men Bo-Göran lyckas ändå sänka medelförbrukningen från 8,7 liter per 100 kilometer på första sträckan till 7,6 på sitt andra försök.
- Det är en minskning med elva procent. Det är den lägsta förbrukningen vi haft på sträckan. Trots att han ökade snitthastigheten med en kilometer. Han körde fortare, men ändå billigare, säger Jerker Axelhed.
- Det finns mycket att tänka på. De små detaljerna i körningen gör oerhört mycket, säger Bo-Göran Andersson.
I utbildningen ingår dessutom ett tre timmar långt teoripass med genomgång av olika sätt att minska bränsleförbrukningen.
- Efter utbildningen brukar man räkna med att varje förare sparar 8-10 procent av den totala förbrukningen. Om man som yrkeschaufför kör 10 000 kilometer per år blir det väldigt mycket pengar, konstaterar Jerker Axelhed.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!