Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Farbror Sven" besökte Finspång 1943

Det vill säga radiolegenden Sven Jerring.

Farbror Sven, alias Sven Jerring, tvåa från höger, gästade Finspång 1943.

Farbror Sven, alias Sven Jerring, tvåa från höger, gästade Finspång 1943.

Foto: Okänd

Finspång2020-11-01 08:00

En radiolegend på besök i Finspång anno 1943.

Det handlar om Sven Jerring, som blev "Farbror Sven" med hela svenska folket, via sitt program Barnens brevlåda.

Han blev till och med världsrekordhållare i långlivade radioprogram, då Barnens brevlåda sändes hela 1 785 gånger, mellan åren 1925 och 1972.

Vid det tillfället var Barnens Brevlåda, som premiärsändes redan under Radiotjänsts första verksamhetsår 1925, världens äldsta radioprogram och det program som sänts flest gånger.

Först den 14 november 1999 slogs det här rekordet av radioprogrammet Smoke Rings, som då sändes för 1 786:e och sista gången som tidernas långkörare i Sveriges Radio. 

Men man kan nog tillägga att även om Smoke Rings blev nya världsrekordhållare, blev aldrig programledaren Leif "Smoke Rings" Andersson riktigt lika folkkär som Farbror Sven.

Så det måste ha varit riktigt spännande, när Sven Jerring kom på besök till Finspång den där dagen 1943.

Bilderna är hämtade från hembygdsforskaren Eric Larsons fotosamling, som förvaras i kommunarkivet, dit han donerade dem och det här är bilder som numera är inscannade och kan hittas på Finspångs kommuns hemsida.

Angående Sven Jerring, blev han Radiotjänsts förste programledare och hallåman när bolaget startade sina sändningar 1 januari 1925.

Hans skickliga reportage och sakkunniga idrottsreferat var många, och han refererade Vasaloppet varje år med start 1925 fram till 1973.

Men vad han gjorde i Finspång den där gången 1943, är oklart, för det står ingenting om orsaken i bildtexten, som finns kopplad till bilden i arkivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!