Fanfar från ovan
FINSPÅNGMassor med blå och gula ballonger som dalade ner från tredje våningen. En familjeminister, en landshövding, ett f d landstingsråd och flera ordförande.Nu är Mo Gårds folkhögskola ordentligt invigd.
Men inte nog med det. Det var ett projektmöte också. Mo Gårds folkhögskola deltar i ett EU-projekt om livslångt lärande för döva och dövblinda. Norge och Frankrike deltar också i projektet och i år var det Sveriges tur att ha möte. Och vilken dag vore mer lämpad än denna, tänkte folkhögskolans rektor Michael Karlsson, och så blev det. 2003 är också utlyst till europeiskt handikappår. 80 gäster, plus skolans personal och elever deltog i invigningen.
<b>Tvåspråkigt</b>
Rektor hälsade välkommen och så avlöste talarna varandra. Invigningen ägde rum i den ljusgård som sträcker sig genom byggnadens tre plan. Och naturligtvis var alla tal tvåspråkiga - på svenska (danska i ett fall) och tecknade.
Mo Gård folkhögskolas ordförande Hans Smedberg, Stockholm var förste talare. Han tackade särskilt skolans personal och deltagare för deras arbete med flytten samt kommunen, Mo Gård och brukarorganisationerna frö deras stöttning.
Sedan var det dags för familjeminister Berit Andnor (s) att förrätta den officiella invigningen.
-Det är fantastiskt roligt att vara här och delta i denna nyinvigning, sade hon bland annat.
Berit Andnor anknöt till handikappårets tema om mänskliga rättigheter och tryckte på folkhögskoleformens historiska roll som en miljö där tankar och idéer bryts.
- I dag känns det som den första riktiga vårdagen, en början till en spännande tid för Mo Gårds folkhögskola. Det är med mycket, mycket stor glädje jag förklarar folkhögskolan invigd.
Och så släpptes massor med ballonger ned från tredje våningen. En fanfar att se och känna i stället för att höra.
Ordförande i stiftelsen Mo Gård , f d landstingsrådet Bosse Petersson beklagade att stiftelsens gåva inte hade hunnit levereras i tid, men han lovade att den ska komma.
-Det är två träd som ska placeras här nere på entréplanet. Här i ljusgården har de utrymme av växa, precis som folkhögskolan ger den enskilde utrymme att växa, sade han.
-Till lykke, sade danska Henrik Weskander från stiftelsen Pro Communicatio Nordica , vars uppgift är att utveckla samarbetet i Norden när det gäller frågor som berör döva och döva med funktionshinder.
Landshövding Björn Eriksson, Mona-Britt Broberg ordförande i Föreningen Sveriges Dövblinda, Pontus Degsell från Sveriges Dövas riksförbund, Finspångs kommunalråd Stig Andersson och Stig Melin styrelseordförande för Resurscenter Mo Gård, alla uttryckte de sin beundran för den nya skolan och önskade lycka till.
<b>Elev</b>
Marie Eriksson var en av de elever som deltog i invigningen. Hon studerar svenska, engelska, historia, psykologi och nyheter.
- Jag trivs mycket bra här på skolan, berättade Marie via sin tolk Pia Andersson.
Sedan gav hon sig iväg för att "mingla" och träffa folk, ta en kopp kaffe och en bit tårta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!