Fackförbundet Handels försöker uppnå löneökningar på 1 265 kronor i månaden för heltidsanställda. Facket vill också att de med lägst lön får ytterligare 1 370 kronor. Handels vill även stärka rätten till heltidsanställning och stoppa hyvling, det vill säga att arbetsgivaren reducerar antalet timmar.
– En 19-åring går in på heltid på 22 500 kronor i månadslön, men genomsnittslönen för en Handels-anställd är 18 000 kronor före skatt. Majoriteten jobbar heller inte heltid. Pengarna räcker varken till Bregott eller elräkningen. Jag förstår inte varför det alltid är vanligt folk med de lägsta lönerna som ska ta det stora ansvaret i en inflation och hålla igen. Vd-lönerna inom handeln har ökat med över 20 procent de senaste åren, säger Jessica Karlsson, försteombudsman, avdelning 16, Linköping.
Hon anser att det är dags för medlemmarna att få ta del av de jättevinster som arbetsgivarna gjort under flera år.
– Storaktörerna inom livsmedel går bra och fortsätter ha guldår. Vi vill att det ska vara rättvist. Det blir problem när stora varuhus väljer att anställa många på korta timkontrakt, till exempel 15 timmar i veckan. Antingen är du yngre och inte har flyttat hemifrån eller också blir du beroende att bo tillsammans med någon när du inte själv kan försörja din del i boendet.
Enligt Jessica Karlsson är 30 procent av Handels medlemmar under 30 år. Låga löner sätter stopp för både bostadslån och hyresavtal.
– Det är hämmande för unga medlemmar att de inte kan känna att de blir vuxna fullt ut och kan lämna hemmet för att de tjänar för dåligt, säger hon.
Lena Löwgren på Stora Coop Viberga är med sina 36 tjänsteår en trotjänare i föreningen. Hon är även vice ordförande i Handels avdelningsstyrelse. Lena förklarar att det är kärva tider för alla med höga matpriser, dyra bränslekostnader och kostsamma elräkningar.
– Hos oss är timkontrakten schyssta, men många andra hos större kedjor har det svårare. Vad jag vet finns det ingen annan bransch med så många deltidsanställningar som vår? Arbetstider med dag- och kvällspass gör det svårt att kombinera med en annan tjänst.
Finns det en risk att unga människor väljer bort handeln?
– Ja, tyvärr. Det går inte att leva på 10-15 timmar i veckan. Du kan inte ens lösa ett telefonabonnemang, säger Lena Löwgren.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel anser att Handels krav blir kostsamma om löneökningarna ökar för mycket. Handeln beskrivs som en bransch i ständig förändring med högt utvecklingstempo vilket kräver bemanning utifrån förutsättningarna. Svensk Handel vill att löneökningarna följer märket som industrins parter sätter och yrkar på oförändrade ingångslöner. Stor kraft läggs på anställningsformer och schemaläggningsregler. Branschen vill kunna styra bemanningen vid till exempel arbetstoppar.
Har branschen råd med löneökningarna som Handels yrkar på?
– Nej! Förr konkurrerade butiker på samma gata. I dag sker prissättning och konkurrens mellan internationella plattformar, men kostnaderna är fortsatt nationella. Och vi konsumenter jätteduktiga på att googla och handla på nätet, säger Sofia Larsen, vd Svensk Handel.
Vad gör ni åt "hyvlingarna"?
– Det är inga lätta beslut och tyvärr det enda alternativet ibland om en verksamhet ska klara sig så inte jobben försvinner.