Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Facket kritiskt: "Vi går inte framåt på någon punkt"

"Det är anmärkningsvärt att Finspång inte går framåt på någon punkt", säger Senad Bosnjakovic, ordförande för Lärarförbundet i Finspång, efter kommunens ras i en stor skolundersökning.

Lärarförbundets Senad Bosnjakovic känner inte igen sig på alla punkter i Frida Granaths kommentarer om den stora lärarundersökningen som hans förbund utfört. En undersökning där Finspång dök med 51 placeringar.

Lärarförbundets Senad Bosnjakovic känner inte igen sig på alla punkter i Frida Granaths kommentarer om den stora lärarundersökningen som hans förbund utfört. En undersökning där Finspång dök med 51 placeringar.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2020-11-19 14:00

Lärarförbundets rankning, Bästa skolkommun, sätter fokus på kommunernas roll som huvudmän för skolan. För Finspång innebar det ett ras från plats 132 i fjol till 183 i år.

Senad Bosnjakovic är lokalt ombud för Lärarförbundet och representerar de cirka 360 yrkesverksamma medlemmarna Lärarförbundet har, enbart i Finspång Kommun. Han känner inte riktigt igen sig i de svar som utbildningsråd Frida Granath (S), hade på Lärarförbundets undersökning om skolan.

– Mitt undersökningssyfte är inte att göra något påhopp. Men jag känner inte riktigt igen mig i de svar Frida Granath hade i tidningen. Det som är anmärkningsvärt är att Finspång inte går framåt på någon punkt. Att vi tappat 51 placeringar i det generella index som var på Lärarförbundets undersökning från i fjol, säger Senad Bosnjakovic.

På två av de tio punkterna pekade pilarna brant nedåt från förra undersökningen. Behörighet och lärarlönerna. 

Senad anser inte att det är så enkelt så att man automatiskt får högre löner med fler behöriga lärare.

– Visst. Behöriga lärare har högre lön. Men vi har exempel där det inte stämmer. I vissa fall är skillnaderna bara marginella.

Senad anser att jakten på behöriga lärare har inneburit att kommunerna tävlat mot varandra med hjälp av lön, istället för att lyfta det man har. Något som skapar omflyttning istället för kontinuitet.

– Vi har yrkat två år i rad, i budgetförhandlingar med kommunen att man ska försöka värna om behörig personal som redan finns på plats. Vissa av våra medlemmar har blivit lönemässigt omsprungna bara för att de varit lojala. Att man får lite mer "cred" för att man är lojal mot sin arbetsgivare, tycker vi skulle vara bättre.

Senad anser att kommunikationen med tjänstemän och skolledning ofta är bra. Samverkansavtalet fungerar med transparens, han upplever inget vi och dom. Även om man kanske inte alltid har samma åsikt. Senad vill se fler politiker i skolan, innan de lägger förslag och visioner om verksamheten.

– Vi kanske inte är överens i alla frågor. Men vi har ett samverkansavtal som vi tittar på hur det ska fungera bättre. Men vi känner inte att det är två sidor som det beskrivs. Vi är två sidor men med samma mål. Att våra elever ska få bättre resultat i skolan, att vi får Finspång på en bättre väg. I alla aspekter och inte minst i den här undersökningen. 

Karta: Bergska skolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!