Facket: "Det berör hela samhället"
Deltidsbrandmännen i Finspång är upprörda och oroliga. - Olyckligt att det varit så tyst om det här, säger Tommy Pettersson, ordförande för Brandmännens riksförbund, BRF, i Finspång där deltidsbrandmännen i Finspång, Hällestad och Rejmyre är medlemmar.
Foto: Robert Svensson
- Jag har försökt att få information om vad som händer på kommunen men utan resultat, säger Tommy Pettersson.Därför har han som fackordförande inte agerat i frågan.- Vi ville inte röra om i grytan i onödan, innan vi fick mer information.Häromveckan förstod han allvaret och kontaktade BRF centralt som nu har skrivit brev till kommunfullmäktiges politiker.Större riskbild
Enligt centralförbundet saknar ett sådant här beslut stöd i lagen om skydd mot olyckor.- Enligt lagen kan räddningsstyrkornas storlek bara sänkas om riskbilden ändras, och något sådant har vi inte sett utan snarare tvärt om.Riskbilden i Finspång, menar BRF, är större än i en medelkommun genom den omfattande industriella verksamheten i centralorten.- Storskaliga industribyggnader, högteknologiska och inte minst betydande internationella industrier och stora mängder farligt gods samt närheten både till E4 och stambanan gör att Finspång inte kan betraktas som en medelkommun, bara baserat på invånare.Tommy Pettersson tror inte att kommunen i det långa loppet kommer att spara på att lägga ner deltidsbrandkåren i Finspång. - När det händer saker behövs ju mycket folk. Försvinner vi så kommer ju heltidsstyrkan och deltidsstyrkan i Hällestad att få jobba mer. Vi är mycket folk till en liten penning, säger han och berättar att fyra deltidsbrandmän kostar lika mycket som en heltid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!