Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Facken: "Arbetsgivaren lyssnar inte på oss"

De fackliga organisationerna med medlemmar inom Finspångs församling har gemensamt anmält församlingen till Arbetsmiljöverket. Enligt facken har inte tillräckliga åtgärder gjorts från arbetsgivaren efter att anställda har trakasserats och kränkts.

"Det är direkt olämpligt att arbetsgivaren utreder sin egen del i det som upplevts av våra medlemmar", säger Lars Svensson, huvudskyddsombud på Kommunal i Finspångs församling.

"Det är direkt olämpligt att arbetsgivaren utreder sin egen del i det som upplevts av våra medlemmar", säger Lars Svensson, huvudskyddsombud på Kommunal i Finspångs församling.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-02-27 11:00

– Vi anser att arbetsgivaren inte lyssnar på oss. Från fackligt håll har vi under lång tid uppmärksammat arbetsgivaren på problemen som finns kring den psykosociala arbetsmiljön. Detta gäller främst våra medlemmars bemötande från den HR-konsult som anlitats, förklarar Lars Svensson, huvudskyddsombud för Kommunal i Finspångs församling.

Facken vill att Arbetsmiljöverket ålägger Finspångs församling att undersöka arbetsmiljön på ett korrekt sätt med hjälp av en extern aktör och komma med förslag på åtgärder och att det ska gälla hela verksamheten. Missnöjet bland de anställda har enligt facken pågått under flera år, utan att arbetsgivaren har agerat på rätt sätt.

– Mycket handlar om missnöje med ledarskapet och att du som anställd inte kan prata fritt utan att riskera påföljder. Anställda har varit rädda för att bli omplacerade och till och med förlora sina jobb, trots att det inte finns någon grund för det, säger Lars Svensson. 

I anmälan till Arbetsmiljöverket finns berättelser från sju anställda där de bland annat beskriver rasistiska påhopp, kränkningar, sexuella trakasserier, hög arbetsbelastning, ostrukturerad arbetsmiljö och en ovilja hos arbetsledningen att ta tag i problemen.

– Våra medlemmar har upplevt många av samtalen som djupt kränkande. Vid ett rehabiliteringssamtal kommenterade HR-konsulten den anställdes ursprung negativt. Det är personer som jobbat alldeles för mycket och haft en rädsla för att ta upp det med ledningen och till sist blivit sjukskrivna. Vid lönesamtalen i höstas blev en anställd utskälld för att ha skrivit saker i sociala medier. Den personen är inte ens aktiv i sociala medier. 

Men det har gjorts anmälningar som kyrkoherden tagit del av och utrett?

– Det har kommit in arbetsskadeanmälningar, skrivelser från arbetstagare och skyddsombud som arbetsgivaren inte haft någon förståelse för. Detta gjorde att vi från fackligt håll kände oss tvungna att lägga en 6-6: a (en begäran om åtgärder kring arbetsmiljön). 

Arbetsgivaren har påbörjat en extern genomlysning av begravningsverksamheten. 

– Det är bra, men att den övriga församlingsverksamheten ska utredas internt av HR-konsulten och skyddsombuden vänder vi oss mot. Det är direkt olämpligt att arbetsgivaren utreder sin egen del i det som upplevts av våra medlemmar, säger Lars Svensson.

Från fackligt håll har även Kyrkorådet kontaktats.

– Kyrkorådet svarade att de har fullt förtroende för kyrkoherden och hans sätt att leda arbetet.

Har inte arbetsgivaren ett ansvar för att verksamheten bedrivs på ett effektivt sätt?

– Jovisst, med det är inte vår uppgift att kontrollera. Vi tittar på arbetsmiljön, det är därför vi gjort anmälan.

Vad vill de fackliga organisationerna ska komma ut av anmälan till Arbetsmiljöverket?

– Vi vill skapa ett bra arbetsklimat, där alla anställda blir respekterade och fritt kan uttrycka sin åsikt, utan att bli ifrågasatta eller vara rädda för repressalier. Problem som uppstår ska utredas med en gång. Jag tror ändå att allting kommer bli väldigt bra när den nya organisationen faller på plats, även om det blir fortsatt stökigt en tid, säger Lars Svensson.

Anmälan till Arbetsmiljöverket är gemensamt gjord av fackförbunden Kommunal, Kyrka A, Vision och Lärarförbundet.

Arbetsmiljölagen

Kapitel 6§6:a

Om skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att nå tillfredsställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet kontakta arbetsgivaren och begära åtgärder. Är skyddsombudet inte nöjd med svaret kan frågan lämnas vidare till Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren ska enligt arbetsmiljölagen "vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall". Det är arbetstagarens ansvar att följa lagen och aktivt medverka till att arbetsmiljön blir bra. 

Karta: Finspångs Församling
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!