Få utnyttjar sin motionsrätt
En stor majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige har inte skrivit någon motion hittills under mandatperioden.De moderata ledamöterna i är flitigast med att skriva motioner. Flest har Stig Jansson (m) skrivit.
Hälften avslagits
Totalt sett är det dock bara 15 av kommunfullmäktiges 51 ledamöter som valt att utnyttja möjligheten att skriva motioner. Två av motionerna kommer från demokratiutskottet, där alla partier finns representerade. Lönar det sig då att skriva motioner, hur många säger kommunfullmäktige ja till? Av de 19 som skrivits den här mandatperioden har kommunfullmäktige sagt ja till sju och avslagit åtta så svaret får väl bli ja även om hälften inte gått igenom. Tre är fortfarande under beredning och en har återremitterats.
Ja till medborgarförslag
Bland de motioner som kommunfullmäktige ställt sig bakom kan till exempel nämnas Andreas Ramlövs (fp) om att alla Finspångsbor skulle ges möjlighet att lämna medborgarförslag till fullmäktige, Leif Jonssons (kd) om att undersöka möjligheterna att införa en kilowattjägare som får till uppgift att minska elförbrukningen i kommunen och demokratiutskottets om att införa ungdomens frågestund i kommunfullmäktige. Bland dem som avslagits finns Inge Carlssons (s) och Stefan Petterssons (s) om att inrätta en äldreombudsman i kommunen och Denny Lawrots (s) och Fredriks Blombergs (c) om att inrätta en handbollslinje på gymnasiet. Den senaste motionen som lämnats in är skriven av Solweig Stjernvall (m) och handlar om att införa en tjänst som så kallad Fixar-Malte, som ska ge en tryggare vardag och bättre livskvalité för äldre, i kommunen. Den motionen är fortfarande under beredning.
<B>Motioner per parti hittills under mandatperioden:</B>
Moderaterna: 6
Socialdemokraterna: 4
Folkpartiet: 2
Kristdemokraterna: 2
Centerpartiet: 2
Vänsterpartiet: 1
Moderaterna: 6
Socialdemokraterna: 4
Folkpartiet: 2
Kristdemokraterna: 2
Centerpartiet: 2
Vänsterpartiet: 1
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!