Första ansökningsperioden för gymnasievalet avslutades nyligen. Bergska gymnasiet i Finspång har sex olika nationella program: ekonomi, samhällsvetenskap, naturvetenskap och yrkesutbildningarna bygg- och anläggning, barn- och fritid samt handel- och administration.
Bygg- och anläggningsprogrammet har lockat väldigt få sökande.
– Det är bara ett fåtal förstavalssökande, men jag är inte orolig. Det brukar fyllas på under andra ansökningsperioden, menar Tangra Brussander.
Kommunstyrelsen har beslutat att lägga ner yrkesprogrammen, fordon- och transport samt VVS-fastighet, på grund av för lågt söktryck. Men Bergska gymnasiet har kvar barn- och fritid samt handel- och administration och dessa program görs om, så att det blir skolförlagd utbildning under ettan och tvåan, för att övergå till lärlingsutbildning i årskurs tre.
– Även här är det få sökande. Det kan bero på coronatider, att elever inte söker yrkesprogram, för att de inte vet om de får komma ut på arbetsplatser och praktisera under pandemin.
Tangra påpekar att antalet platser utökats från sju till 15 på barn- och fritidsprogrammet samt handelsprogrammet.
– Totalt sett har vi mer än fördubblat antalet platser, men vi har nog inte fått ut information till alla om att utbildningen är skolförlagd under de första två åren.
Däremot lockar ekonomi- och samhällsprogrammen många sökande.
– Det följer samhällstrenden. Ekonomiprogrammet lockar flest elever i Sverige och det gäller även här. Det ser även bra ut med sökande till samhällsprogrammet. Naturprogrammet har inte lika stort söktryck längre, där är det en nedåtgående trend, berättar Tangra.
Hon understryker att det har varit ett annorlunda år i jämförelse med hur det brukar se ut när gymnasieskolor ska visa upp sin verksamheter.
– Det har inte varit någon gymnasiemässa och vi har inte kunnat anordna något öppet hus. Vi brukar även ha "årskurs 9-dagar" för högstadieelever, men allt har fått ställas in på grund av coronasituationen.
Den andra ansökningsperioden till gymnasiet inleds 15 april och pågår under ett par veckor.
– Då brukar det röra på sig mer. Fler elever har blivit behöriga och kan söka de olika programmen. Vi ska till exempel analysera varför vissa elever väljer att studera i Norrköping när samma program erbjuds i Finspång, konstaterar Tangra Brussander.