Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Få får undervisning i sitt modersmål

Förra året hade 15 procent av grundskoleeleverna i Finspång rätt till modersmålsundervisning men bara 27 procent av dem använde sig av den rätten.

Det är mindre än en tredjedel av de elever som är berättigade till modersmålsundervisning som faktiskt har det. Andelen som har modersmålsundervsining har ökat de senaste åren.

Det är mindre än en tredjedel av de elever som är berättigade till modersmålsundervisning som faktiskt har det. Andelen som har modersmålsundervsining har ökat de senaste åren.

Foto: Erika Wiman

Finspång2014-05-09 07:08

Modersmålsundervisning är det som tidigare kallades hemspråk. Det har man som elev rätt till om man har minst en förälder som man pratar ett modersmål med. Dessutom har man rätt till modersmålsundervisning om man har samiskt, finskt, tornedalsfinskt eller romskt ursprung även om inte språket pratas dagligen hemma.

På senare år har forskning visat att goda kunskaper i modersmålet ökar invandrade elevernas förmåga att lära sig svenska och när det gäller minoritetsspråken så finns det nationella direktiv om att stärka dessa språk.

I Finspång är knappt 300 grundskoleelever berättigade till modersmålsundervisning men bara 80 har sådan undervisning.

– Föräldrarna ansöker om det här, det måste de göra, förklarar Karin Bennerhed, den rektor i Finspång som har ansvar för modersmålsundervisningen sedan en månad tillbaka.

En del avstår från att söka, andra känner kanske inte till att de kan ansöka om det. Och söka måste man göra inför varje läsår, även om man tidigare haft modersmålsundervisning.

– Sen har vi ett antal där det är såna språk att vi inte får ihop fem i gruppen, förklarar hon.

Läs mer i fredagstidningen som också finns som e-tidning

Så säger reglerna

Berättigade till modersmålsundervisning är alla elever vars vårdnadshavare (minst en) har ett annat språk än svenska som modersmål och använder det språket i sitt umgänge med eleven på sådant sätt att det språket utgör dagligt umgängesspråk för eleven, förutsatt dessutom att eleven har grundläggande kunskaper i språket och behöver få modersmålsundervisning.

Språket behöver inte vara dagligt umgängesspråk om eleven är samisk, tornedalsfinsk, romsk eller är adopterad.

Rätten till undervisning i modersmålet har med vissa undantag begränsats till högst sju år under en elevs skoltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om