I lördags och söndags var det stora biltvättarhelgen. Enligt en ny undersökning tvättar 26 procent av bilägarna i Sverige (37 procent av de som bor i villa) bilen på gatan. Detta trots att 90 procent vet att det är det miljömässigt sämsta alternativet. Det framkommer även att två av tre personer har nära till en biltvätt.
Biltvättarhelgen är ett nytt initiativ för att fler ska tvätta bilen rätt och därmed minska utsläpp av tungmetaller, bilvårdsmedel och olja som riskerar att rinna rakt ut i våra sjöar och hav.
– Vi vill lära svenska folket att det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och att naturen inte kan värja sig för de gifter som vi släpper ut. Det förorenade vattnet är helt enkelt inte bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert, Svenskt Vatten.
I dag rullar över 4,4 miljoner personbilar på landets vägar och på ett år tvättas dessa runt 30 miljoner gånger. Vid biltvätt på gatan rinner vattnet rakt ner i dagvattenbrunnar och hamnar orenat i naturen.
Mätningar visar att cirka 5,5 ton tungmetaller, 5 000 ton avfettningsmedel, bilschampo och bilvax samt 2 000 ton olja riskerar att spridas i naturen årligen.
– Om jag som privatperson tar ansvar för hur jag tvättar min bil och vi är fler som agerar, då gör vi en stor insats för miljön, konstaterar Anders Finnson.
Svenskt Vatten står bakom Mitt Vatten som är en gemensam satsning av alla landets 290 vattentjänstverksamheter i Sverige. Syftet är att informera och uppmärksamma allmänheten om vikten av att ta hand om vårt vatten.