Skillnaderna är stora mellan Sveriges kommuner när det kommer till utskrivningspraxis av läkemedel som anses olämpliga, med hög risk för biverkningar, för äldre. Detta enligt statistik från förra året, sammanställd av Socialstyrelsen. Men Finspång tillhör de kommuner som är mest restriktiva med att dela ut olämpliga läkemedel. Endast var tionde, 11,23 procent, av kommunens invånare över 80 år har någon gång fått olämpliga läkemedel utskrivna förra året. Det gör att Finspång är den kommun som har lägst procentandel i hela Östergötlands län. På nationell nivå kvalar Finspång in på en 25:e plats över lägst procentandel utskrivna läkemedel som är olämpliga. Siffran kan jämföras med Ödeshögs kommun, som har skrivit ut högst andel olämpliga läkemedel till äldre i länet. Där fick nästan en fjärdedel, 23 procent, av kommunens äldre invånare olämpliga läkemedel utskrivna någon gång under 2016. ”Det är ingen som riktigt har tittat närmare på varför vissa kommuner ligger mångdubbelt högre än andra. Man kan säga att det är tecken på en kvalitetsbrist att det ser ut så”, säger Johan Fastbom på Socialstyrelsen till nyhetsbyrån Siren.
Exempel på läkemedel som Socialstyrelsen menar är olämpliga för äldre är bensodiazepiner med lång halveringstid, läkemedel med betydande antikolinerga effekter, det vill säga sådana som hämmar delar av nervsystemet, samt det smärtstillande läkemedlet Tramadol.
Socialstyrelsens statistik visar också att nära 41 procent av Finspångs äldre invånare fick tio eller olika sorters läkemedel utskrivna under 2016, vilket är 6 procentenheter lägre än riksnittet.