Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Experterna: Kunskap förebygger hundtragedier

Hur förhindrar man våld bland hundar och hur förebygger man det? "Den på andra sidan kopplet har ett ansvar", säger länsstyrelsens Susann Anckarman.

Ägarna måste vara uppmärksamma för att förebygga. "Den på andra sidan kopplet har ett ansvar", säger länsstyrelsens Susann Anckarman.

Ägarna måste vara uppmärksamma för att förebygga. "Den på andra sidan kopplet har ett ansvar", säger länsstyrelsens Susann Anckarman.

Foto: Gregory Bull/TT

Finspång2022-08-05 18:00

Under fredagskvällen gick en stor hund till attack mot en mindre i ett bostadsområde i Finspång. Den mindre hunden dog kort därefter av sina skador och den större avlivades enligt polisens uppgifter under helgen.

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska gå till väga i situationer där hundar visar våldsamma tendenser. Oavsett om du är matte, husse eller utomstående. Vi har pratat med experter för att ta reda på vad som kan göras för att förebygga en tragedi.

undefined
Hans Rosenberg är presstalesperson för Svenska kennelklubben.

Hans Rosenberg är presstalesperson på Svenska kennelklubben och ser vikten av att nya hundägare vet vad de ger sig in på. Vetskap om ras och skötsel är enligt han a och o.

– Många köper med hjärtat och ögonen i stället för kunskap, säger han.

Han tror att många tar åt sig när de kritiseras och därför inte nås av den hjälp som finns.

– Alla valpar är ju söta, men sen förstår inte alla att det är en individ som ska uppfostras, säger han.

– Man måste respektera både hunden och andra människor. Svälj stoltheten.

undefined
Ägarna måste vara uppmärksamma för att förebygga. "Den på andra sidan kopplet har ett ansvar", säger länsstyrelsens Susann Anckarman.

Likt ett barn är de tidiga åren avgörande för en hunds utveckling. Finspångs Brukshundsklubb är en av de som erbjuder träning för hundägare.

– Vi bedriver hundägarutbildning och i där ingår bland annat disciplin men det är bara en del av det hela, säger Eva Persson, ordförande för Finspångs Brukshundsklubb.

Hon är dock tydlig med att syftet med ägarutbildningen är att förebygga och förbereda. Det är ägarens ansvar att ta hjälp när ett problem gått för långt.

– Vi får frågor om problemhundar med jämna mellanrum. När man inte längre kan han hantera sin hund skickar vi vidare till specialister, vi är en ideell förening och det vi fokuserar på är just träningen.

undefined
Susann Anckarman (till vänster) är handläggare på länsstyrelsens djurskyddsenhet i Östergötland. Till höger syns också Annica Tunholm, även hon djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Men vad händer om det redan är för sent? När en incident sker går ärendet via polisen och länsstyrelsen, men bedömningen kan vara svår. Lagen om tillsyn över hundar kan bara tillämpas om länsstyrelsen tidigare har utfärdat koppeltvång, munkorgstvång eller liknande som efteråt inte har följts.

– Det krävs mer än att en hund sliter sig eller går lös för att det ska bli ett brott enligt lagen. Det är något inte alla vet, säger Susann Anckarman, handläggare på länsstyrelsens djurskyddsenhet i Östergötland.

Hon trycker i stället på betydelsen av att ägaren tar hjälp med sin hund tidigt och kommunicerar med andra.

– Den på andra sidan kopplet har ett ansvar från början, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!