Många nyfikna besökare kom till Nya Bergska skolan i går kväll. Där fick de se när förstaårseleverna på naturvetenskapsprogrammet visade några olika kemiexperiment som de arbetat med under året. De gjorde bland annat egna lavalampor, färgade eldens lågor, förklarade olika vätskors densitet och gjorde en tallrik mjölk regnbågsfärgad.
– Många tycker att det är roligt att se vad vi gör här på naturvetenskapsprogrammet, säger Hedda Rundgren som går tredje året.
Besökarna fick också en möjlighet att utföra egna experiment, med hjälp av eleverna förstås.
Eleverna i årskurs tre på ekonomiprogrammet visade upp sina UF-företag som de arbetar med under året i en kurs som heter entreprenörskap och företagande. Regnbågsflaskan UF var ett av dem.
– Flaskan fungerar som ett statement för öppenhet och tolerans. De privatpersoner eller företag som köper den vill visa att de bryr sig om allas lika värde, säger Linnea Lindström, inköps- och produktansvarig i företaget.
Överskottet går till organisationen Sexual Minorities Uganda som arbetar med mänskliga rättigheter för HBTQ-personer i Uganda.
– Vi vill få människor att öppna upp ögonen. I dag har det varit många som kommit fram och frågat vad vi gör, det här är inget man sett tidigare, säger ekonomiansvarig Saga Wärja.
Några elever visade också upp en ny redovisningsform, pecha kucha. Det kommer från japanska arkitekter som ville ha ett nytt sätt att redovisa på. Formen innebär att 20 bilder visas under 20 sekunder var. I går visade Ellen Gustafson och Rebecka Höglund hur en dag på Nya Bergska skolan kan se ut.
– Lärarna här är väldigt måna om att hitta nya former av redovisningsmetoder, berättade Rebecka Höglund.
Eleverna vid lärlingsprogrammen informerade besökarna om hur det är att gå ett program där halva studietiden är på en arbetsplats.
– Ofta leder det till ett jobb, även innan man är färdig, säger Senja Hatyppö som går inriktning fritid och hälsa och arbetar som personlig tränare.
– Det är bra att ha en fot inne i arbetslivet redan nu. Då får man inte en chock sen när man kommer ut, säger Viktoria Hansson, som går inriktning barn och fritid och arbetar på en förskola.
Kvällen avslutades med att docent Carl Hemmingsson från Linköpings universitet föreläste om årets Nobelpris i fysik, "Den blå lysdioden, en strålande idé i Alfred Nobels smak". Strax innan bjöds det på Nobelfirande, med snittar och mingel, något som är tradition på skolan.