Examen i simskolan
LJUSFALLSHAMMARFärdigsimmat för i år lär det knappast vara för barnen som lärt sig simma i Annsjön. Däremot var det i går dags att ta emot publikens applåder när det var simskoleavslutning.
Linda Gustafsson är bara tio år men har redan lyckats med bedriften att få en pilkrans på huvudet.
- Jag har tagit kandidaten, säger hon stolt.
De flesta märkena går att ta i Annsjön men när det ingår i märkestagningar att utföra hopp är det simhallen som gäller.
<b>Skillnad</b>
Och visst är det skillnad på att lära sig simma i simhallen eller i en sjö. Det är inte ofta, snarare aldrig som det blåser i simhallen. Blåser gör det däremot vid sjön i dag, tacksamt nog är det i alla fall pålandsvind.
- Det har väl inte varit något kanonväder under de här tre veckorna, men man kan ju aldrig veta vad det är för väder när man ramlar i sjön, säger Ulla Svensson som anordnar simskolan.
Det är så pass stor skillnad på att simma i simhall mot att simma i en sjö att hon tycker att det borde vara längre sträckor inomhus.
- Frågan är om de som tagit simmärken i simhallen verkligen skulle klara att göra om det i en sjö.
Simmärken har det i alla fall tagits en hel del vid Annsjön.
- Jag har beställt hem fler märken stup i kvarten känns det som, säger Ulla.
Det allra nyaste märket heter Krabban, då ska man doppa huvudet under vattnet tre gånger.
- I bland undrar man om de inte bara hittar på fler märken för att tjäna pengar, säger hon.
De som har hjälpt barnen att lära sig simma och att ta märken är Hanna Arvidsson som är assistent och simledaren Agneta Joelsson. Agneta har varit simledare i tre år, trots att hon bara är 16 år.
Rutiner till trots, när barnen fått visa upp sina nyvunna förmågor åker simledarna i vattnet. Direkt i vattnet utan att passera bryggan. Nästan i alla fall för bryggan tyngs ned av barnen och vare sig man vill det eller inte så har man snart doppat sig. Åtminstone om tårna.
<b>Förlitar sig på föreningar</b>
Ljusfallshammars SK och Grytgöls IK är föreningarna som står bakom simundervisningen och från och med nästa sommar ska de även ta över skötseln av badplatsen. Då står en renovering av bryggan på dagordningen.
- Ja man ser ju att den behöver nåt rejälare att flyta på, men vi får väl se hur vi får i hop det ekonomiskt, säger Ulla.
Hittills har man haft ungefär 6 000 kronor att förfoga över till simskolan. 5 000 kronor har man till barnverksamhet från kyrkan och 1 000 kronor är sponsorpengar.
Att barn ska lära sig simma är en rättighet, men att arbetet ska utföras av ideellt arbetande föreningar är faktiskt ingen självklarhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!