Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Euro-duell på Bergska skolan

FINSPÅNG
Egentligen var det bara en enda sak de var riktigt överens om: att det är viktigt att delta i folkomröstningen om EMU i höst.
För övrigt tyckte de olika om allting, de bägge EU-parlamentarikerna Jonas Sjöstedt (v) och Göran Färm (s).
Jonas säger nej och Göran säger ja till svenskt deltagande i EMU-samarbetet.
På Bergska skolan i går förklarade de varför.

EMU-debatt på Bergska. Ja säger Göran Färm (s), nej säger Jonas Sjöstedt (v). I mitten debattledaren, Folkbladets politiska redaktör Kikki Göransson.
FOTO: TITTI OLOVSSON

EMU-debatt på Bergska. Ja säger Göran Färm (s), nej säger Jonas Sjöstedt (v). I mitten debattledaren, Folkbladets politiska redaktör Kikki Göransson. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-04-29 00:00
Ett ja till EMU-samarbetet är ett ja till att på sikt införa Europas förenta stater, vilket vore ett demokratiskt problem. Det betyder att man avskaffar landets egna ekonomiska politik och man låter en elit av bankdirektörer styra. Dessa är förbjudna att ta hänsyn till de folkvaldas åsikter.

<b>"För olika"</b>
Säger vi nej nu till EMU kan vi ändra oss om tio år. Ett ja är oåterkalleligt. Europas länder är för olika för att ha en gemensam ekonomisk politik. Irland behöver ha åtstramningar, Tyskland behöver stimulans. Ränteinstrumentet gör att det blir litet mitt emellan.
- Det är som att värma upp alla hus i Europa lika mycket och sedan sätter man termometern i Frankfurt, sade Jonas Sjöstedt och fick applåder.

<b>"Stabilitet"</b>
Göran Färm hade också sina anhängare. Han förklarade att hans skäl till säga ja, bland annat är att ekonomisk stabilitet är en förutsättning ör att slippa arbetslöshet och ännu mer nedskärningar i de offentliga utgifterna.
-Under 60- 70 och -80-talen bekämpade länderna varandra med ekonomiska vapen, som värdespekulationer, räntechocker och devalveringar. Det ledde till en riktigt präktig arbetslöshet. Det vill jag inte vara med om igen.
Han ansåg också att samarbete kring ekonomin i Europa är ett bra sätt att balansera USA:s dominans.
- Det är en myt att priserna har ökat i euro-länderna, hävdade Göran Färm.
- 97 procent av fransmännen anser det, hävdade Jonas Sjöstedt.
Göran Färm hävdade att riskerna med att EU utvecklas till en superstat är överdrivna.
-EU kan inte själv ta makt. Det är medlemsländerna som ger EU makt i vissa frågor. Många frågor är fortfarande bäst lämpade för de nationella regeringarna att sköta.
Han ansåg att det är stor skillnad mellan dagens läge och ett läge där Sverige har sagt nej till EMU-samarbetet.
- För den som vill satsa och investera i Sverige finns är fortfarande en öppen fråga, en möjlighet att Sverige går med. Säger vi nej är vi borta i minst tio år.

<b>Mummel</b>
-Valutan är inte intressant för dem som vill investera i Sverige, ansåg Jonas Sjöstedt. Det är andra saker de tittar på, till exempel kompetens hos de anställda.
Båda debattörerna hade sina anhängare bland Bergska-eleverna. Det fanns även de som tröttnade innan lektionen var slut. Vid ett par tillfällen fick debattledaren Kikki Göransson, Folkbladets ledarskribent, hyssja när mumlet blev alltför störande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om