Ett riktigt råttår
2007 har visat sig bli ett råttår. Finspång ligger i ett av de områden som enligt Anticimex har hög aktivitet av råttor och möss. - Det är ovanligt gott om råttor i år, säger Anders Gunnarsson på Anticimex.
Foto: Wiman Matilda
Söt eller ej, brunråttan är den vanligaste förekommande vilda råttan i Sverige och den är en allvarlig smittspridare. Anders Gunnarsson är ansvarig för skadedjursverksamheten på det kontor som ansvarar för Finspång.- I ett gram avföring finns en trekvarts miljon farliga bakterier, så det är ju bäst att undvika råttor, säger han.Två orsaker
Anledningen till att det är många råttor just i år har två orsaker. Den första är cyklerna i naturens gång där gnagare ökar och ökar i en förfärlig fart tills de blir för många och slås ut. Den andra orsaken är den milda hösten.- Men nu när de riktiga köldknäpparna är här kommer många att frysa ihjäl, säger Anders Gunnarsson.Han tror att det finns ytterligare en orsak till att vi upplever att det är ovanligt mycket råttor.- Vi ser dem mer och mer eftersom de har lärt sig att leva med människorna, de är inte lika skygga längre, säger Anders Gunnarsson.Detta beror på att de lärt sig att leva av våra rester och tvingas därmed leva sida vid sida med oss.- Till exempel en kompost med hushållsavfall som inte är tät och miljöstationer i otäta hus lockar till sig råttor, säger Anders Gunnarsson.- De känner sig mer hemmastadda med oss nu än förr.Förutom att många tycker att råttor är äckliga och att de sprider smitta för de även andra problem med sig. Förstör mycket
- De förstör så otroligt mycket, gnager sönder elledningar. Man tror att gnagare ligger bakom en femtedel av alla oförklarade bränder, säger Anders Gunnarsson.Elavbrott som orsakas av gnagare kan ställa till stora problem för industrin.Det är ingen särskild del av Finspång som är särskilt utsatt för råttor och möss och det verkar också som att alla slags byggnader är utsatta för de ovälkomna skadedjuren.
Det minsta hål en råtta kan ta sig igenom är 20 mm och en mus kan klara att ta sig igenom ett hål på 6-7 mm. Genom en rad olika åtgärder kan man emellertid minska risken för att få in gnagare i en byggnad:* Källarfönster måste vara hela och ventilöppningar förses med metallnät. * Dörrar måste sluta tätt och väggar vara fria från hål och större sprickor.* Rörgenomföringar tätas med betong eller stålplåt.* Avloppsbrunnar måste förses med galler. * Var noga med sopor och kompost - de kan bli födoplats för råttor. * Se upp med fågelmatning. Låt den inte utvecklas till råttmatning!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!