Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett personligt ombud - med rätt att hjälpa

Sedan i våras är Carina Lindgren personligt ombud i Finspång. Hennes arbete innebär bl a att stödja människor med långvarigt psykiskt funktionshinder i deras kontakter med myndigheter.
- Det är den enskildes behov som styr. Jag arbetar inte med myndighetsutövning, för inga journaler och utför ingen behandling, säger Carina Lindgren.

Carina Lindgrens jobb är att hjälpa psykiskt sjuka att få rätt stöd av samhället. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Carina Lindgrens jobb är att hjälpa psykiskt sjuka att få rätt stöd av samhället. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-08-20 06:00
Personligt ombud finns i cirka 200 kommuner. Det är en ny yrkesgrupp, de första i landet kom 2000, de första i Östergötland kom 202 och i våras var det Finspångs tur.
- Vi arbetar med personer som har långvariga psykiska funktionshinder, säger Carina Lindgren. De ska vara 18 år och det är den enskildes behov som styr.
Det personliga ombudet ska inte ersätta de eventuella andra stöd som den enskilde har.
- Det är viktigt att vi lär känna varandra och bygger upp ett förtroende, men ombudet är ingen kompis. Det är en långvarig kontakt men den kommer att

Rätt stöd och hjälp
Att de enskilde får den hjälp och det stöd som han eller hon har rätt till. Att insatserna är de rätta. Att hjälpen varken är för stort eller för liten. Det jobbar ombuden med.
- Vi kan t ex vara med hos läkaren, hjälpa till i kontakter med försäkringskassa eller andra myndigheter. Det är mycket viktigt att betona att vi inte sysslar med myndighetsutövande, vi står fria och agerar på uppdrag av den enskilde klienten. Vi för heller inga journaler.
Personliga ombud ska också rapportera eventuella systemfel i olika organisationer och myndigheter till länsstyrelsen.
Rent formellt är det kommunerna som är arbetsgivare för ombuden. Kommunerna får statsbidrag till lönerna.
Carina har tidigare arbetat som biståndshandläggare inom äldreomsorgen, och har också erfarenhet av arbete inom psykiatrin. Hon berättar att personliga ombud kan komma från skilda yrkesbakgrunder.
- Det finns ombud som varit sjuksköterska, arbetsterapeut, behandlingsassistent, socialsekreterare, mentalskötare, advokat, berättar hon.

Frivilligt och gratis
Den som vill ta hjälp av ett personligt ombud behöver inte betala något. Det är frivilligt för kommunerna att inrätta tjänsterna.
Före år 2000 hade ett antal kommuner försöksverksamhet med personliga ombud. En utvärdering visade bl a att den enskilde fick ökad livskvalitet, att behovet av sluten psykiatrisk vård minskade, att flera fick LSS-insatser (insatser enligt lagen om stöd och service).
En stor del av Carinas tid har hon hittills använt till att informera om att hon finns. Hon har besökt bl a hemtjänst, distriktssköterskor, dagverksamheter, kommunfullmäktige och berättat om vad hon gör.
- Jag har kontakt med tre klienter hittills, tanken är att varje ombud ska ha mellan tio och femton klienter.
Det krävs ingen remiss för att få kontakt med Carina. Det behövs bara ett telefonsamtal, på telnr 070-509 53 18.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om