Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett möte med ost på...

FINSPÅNG
- Det är nyttigt att äta ost. De innehåller kalcium som kroppens bestomme behöver mycket av.
- Sortimentet av ostar är brett. I en välsorterad stormarknad finns det 500-600 olika ostar. Sverige ligger i topp i Europa när det gäller konsumtion av hårdostar.
Ostkonsulent Kurt Björk berättade lite av varje om ostar för SPF Brukspensionärerna i Finspång på måndagen.

Ostkonsulent Kurt Björk, Kolmården, pratade om färskost, mjukost, smältost och hårdost för SPF Brukspensionärerna.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Ostkonsulent Kurt Björk, Kolmården, pratade om färskost, mjukost, smältost och hårdost för SPF Brukspensionärerna. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Finspång2001-09-25 00:00
Ett 90-tal medlemmar kom till Folkets Hus och Brukspensionärernas första höstmöte. De fick ta del av en fyllig information om ostar, såväl historiskt som om dagens sortiment. Det var ost från öst och väst.
Kurt Björk bor i Kolmården och har ett distrikt som omfattar Norrköpings kommun, södra Sörmland och Gotland. Han har ägnat sig åt ostbiten sedan början på 1980-talet.
- På 1300- och 1400-talen gjordes ost i Sverige för att ta hand om mjölken. Man drack inte mjölk på den tiden. Man gjorde ost eller smör av mjölken, konstaterade Kurt Björk.
På tidigt 1900-tal fanns 660 andelsmejerier i landet. I dag är sju kvar. På 1980-talet hade Sverige 88 ysterier. 18 återstår.

<b>Äter mera</b>
Svenskarna äter mera ost än för 20 år sedan. På 80-talet åt man 12 kg hårdost per person och år. Dagens siffra har ökat till 16,5 kg.
- I konsumtionen av hårdostar ligger Sverige i topp i Europa. Hälften av alla smörgåsar är det ost på. Två av tre hushåll äter ost till frukost. Det är nyttigt att äta ost. De innehåller kalcium som kroppen och benstommen behöver mycket av, upplyste Kurt Björk.
- Vi svenskar är dåliga på att använda ost i matlagning. Men nysvenskarna har tagit med sig sin ostkultur. En gång i veckan är numera osten en viktig del i matlagningen.
Sortimentet av ostar är brett. Kurt Björk antar att en välsorterad stormarknad har uppemot 600 sorter.

<b>Herrgården etta</b>
Ostarna delas in i fyra grupper: färskostar, mjukostar, smältostar och hårdostar. Av hårdostar finns tre varianter. Den grynpipiga (som Svecia), den rundpipiga (t ex Herrgårdsosten) och tätosten.
- Herrgårdsosten började tillverkas 1794 och är etta på Tio i topp. På var femte ostmacka ligger skivor av den. Grevén är tvåa på listan och är vidareutvecklad av Herrgårdsosten. Den började tillverkas 1964, sade Kurt Björk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om