Ett friskare Finspång mer med råkost

Catharina Stenhammar är kostchef i Finspång och hon tycker att det är roligt att kunna satsa på hälsoveckan.

Catharina Stenhammar är kostchef i Finspång och hon tycker att det är roligt att kunna satsa på hälsoveckan.

Foto: Erika Wiman

Finspång2012-10-18 05:00
Den här veckan är det hälsovecka i hela landet. I Finspångs skolor innebär det bland annat att eleverna har fler grönsaker att välja på och frukt till efterrätt hela veckan.

Vilken lunchrestaurang som helst skulle vara stolt över den salladsbuffé som eleverna på Grosvadsskolan får. Den här veckan är den dessutom utökad med en handfull sallader till.

Alla skolor i kommunen ska ha minst fem olika grönsaker/sallader varje dag.

- Här tror jag aldrig vi har mindre än sju, berättar Anne-Marie Källbom som är kökschef på Grosvadsskolan.

Fler än vanligt

Men den här veckan är det lite speciellt. I och med temaveckan ?Ett friskare Sverige? har skolan satsat på att ha fler sorter än vanligt. Dessutom provar köket nya grönsaker och nya salladskombinationer. Exempel på det är en sallad på fetaost, squash och paprika. Och i dag torsdag ska eleverna erbjudas rädisor i någon form.

- I alla skolor och förskolor serverar vi mer råkost och mer frukt än vanligt, berättar Catharina Stenhammar, kostchef på kommunen.

Läs mer i torsdagstidningen.

Fakta/Hälsoveckan
Statens folkhälsoinstitut har tre år i rad fått regeringens uppdrag att samordna en uppmärksamhetsvecka kring goda matvanor och fysisk aktivitet, Ett friskare Sverige.Veckan genomförs vecka 42, 15-21 oktober 2012 och är ett samverkansprojekt som syftar till att främja goda matvanor och fysisk aktivitet hos allmänheten. Det är kommuner, landsting/regioner, ideella organisationer och privata aktörer som medverkar. Nytt för i år är också att en oberoende utvärdering av alla tre årens uppmärksamhetsveckor ska genomföras efter 2012 års vecka.Källa: Folkhälsoinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om