Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett djur med lång historia bakom sig

Vildsvinet har kommit tillbaka till den svenska faunan efter att ha varit försvunnen i cirka 200 år.

Två vildsvinskultingar springer omkring. Vildsvinen är en allt vanligare orsak till viltolyckorna.  &tab;&tab;Foto: Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix

Två vildsvinskultingar springer omkring. Vildsvinen är en allt vanligare orsak till viltolyckorna. &tab;&tab;Foto: Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Finspång2007-12-24 03:00
Dessförinnan har vildsvinet en lång historia i Sverige. Artens fanns i Sverige för 8000 år sedan. Ursprungliga vildsvinsstammar ska ha funnits på Öland fram till slutet av 1600-talet.På 1970-talet rymde ett antal vildsvin från ett vilthägn i Åda i Södermanland för att sedan etablera sig i det vilda. Vildsvin rymde även på flera andra platser i Sverige. På 1980-talet började etableringen av vildsvin i det fria att ta fart. 1988 beslutade Sveriges Riksdag att vildsvinet är en art som tillhör den svenska faunan.Vildsvinet lever delvis i flock. Suggorna lever i grupp med sina kultingar, medan galtarna oftast lever ensamma. Vildsvinen är skygga och undviker kontakt med människor.Vildsvinet äter i huvudsak vegetabilisk föda som rötter, blad, gräs och frukt. Men vildsvinet äter också insekter, maskar, smågnagare och kadaver. Vildsvinets förkärlek att böka i jorden kan orsaka stor skada på odlade grödor.En vildsvinssugga parar sig vanligtvis första gången efter 1,5 år och är dräktig i knappt fyra månader. En ung vildsvinssugga på ett till två år föder i vanliga fall mellan två till fyra ungar. Äldre suggor får normalt fem till sex ungar. En vildsvinssugga kan föda tre kullar på två år, men en kull om året är vanligast. Fortplantning kan ske när som helst under året, men det är vanligast att ungarna föds mellan februari och maj.Normalvikten för en vuxen sugga ligger på mellan 80 och 90 kg. Galtarna kan väga uppåt 150 kg. Mankhöjden på vildsvin i Sverige ligger på cirka 1 meter och längden på drygt 1,5 meter. Ett vildsvin i det vilda blir som mest tio år gammalt. Bara 10 procent blir äldre än fyra år.Osäkra uppskattningar säger att det finns 50000 vildsvin i Sverige, men det kan vara fler. Östergötland är ett av de områden där tillgången på vildsvin räknas som god.
Källa: Svenska Jägareförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om