Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett 2 000 år gammalt tempel blev som nytt

Det egyptiska templet Kalabsha har fått ett nytt liv i datorvärlden. Det är Veronica Sundstedt, från Finspång, som med hjälp av datorgrafik har rekonstruerat templet som det kan ha sett ut för cirka 2 000 år sedan. Detta i ett examensarbete vid Linköpings tekniska högskola.

Med hjälp av avancerad datorgrafik har Veronica Sundstedt återskapat det gamla egytiska templet Kalabsha. Hon har skapat en 3D-modell av templet som sedan har belysts.

Med hjälp av avancerad datorgrafik har Veronica Sundstedt återskapat det gamla egytiska templet Kalabsha. Hon har skapat en 3D-modell av templet som sedan har belysts.

Foto:

FINSPÅNG2004-02-27 06:00
I sitt examensarbete har Veronica Sundstedt, från Finspång, med hjälp av avancerad datorgrafik rekonstruerat det egyptiska templet Kalabsha som det kan ha sett ut för 2000 år sedan.
- Jag har alltid varit intresserad av egyptologi (Vetenskapen om det faraoniska Egypten, reds. anm.) och arkeologi överhuvudtaget och jag ville kombinera det med medieteknik och datorgrafik som jag har läst, förklarar Veronica Sundstedt sitt val av examensarbete.
Templet Kalabsha, från 30 före Kristus, flyttades 1963 för att skydda det från det stigande vattnet från sjön Nasser. I och med att det flyttats fanns det mycket ritningar som Veronica Sundstedt har kunnat använda i sitt arbete med att rekonstruera templet. Med hjälp av datorgrafik har templet återskapats och placerats på den ursprungliga platsen. En 3 D-modell av templet har skapats och modellen har sedan belysts. I ett speciellt datorprogram har ett korrekt ljus simulerats.
- Vi har strävat efter att få ett fysikalisk korrekt ljus, förklarar Veronica Sundstedt.

Yttre och inre
Detta för att kunna få en bild av hur ljuset har förändrats under årens lopp. Det är dåtidens olivoljelampor och solljus som lyste upp templet som har simulerats. På så sätt kan man se skillnaden mellan hur templet såg ut i det ljuset och hur det ser ut med dagens elektriska ljus. Modellen visar både templets yttre och inre. Förra året besökte Veronica Sundstedt även Egypten för att skaffa information till sitt arbete. Hon besökte flera tempel och då förstås bland annat Kalabsha, som till viss del förstörts under årens lopp. I arbetet med rekonstruktionen har Veronica också haft hjälp av en egyptolog (En forskare som studerar Egyptens fornkultur).

Doktorand i Bristol
- Vissa delar har varit svårare än andra att göra, men för andra kanske det skulle ha varit svårare. Med det jag har läst har jag haft rätt bakgrund för det här arbetet, säger Veronica Sundstedt.
I framtiden vill hon gärna jobba med datorgrafik och ljussimulering och tycker det skulle vara intressant att åter kombinera datorgrafik och arkeologi. Just nu är Veronica Sundstedt doktorand vid University of Bristol, England. Forskningen handlar om Radiance, det program som användes vid ljussättningen av modellen av Kalabsha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om