Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ernas trädgård blommar från mars till november

Ernas trädgård blommar från mars till november. Här finns över 500 sorter, inklusive färgvarianter och hon har bokfört dem alla.
Men så har det inte alltid sett ut. För 25 år sedan var detta en plats där ogräset regerade.

Erna Marquardt tog bort gräsmattan och anlade en damm. I förgrunden en jättedaggkåpa som kombinerats med en kruka där småsten utgör en kontrast mot de frodiga bladen.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Erna Marquardt tog bort gräsmattan och anlade en damm. I förgrunden en jättedaggkåpa som kombinerats med en kruka där småsten utgör en kontrast mot de frodiga bladen. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-06-08 06:00
När Erna Marquardt och hennes familj flyttade till villan i Viggestorp var trädgården misskött. När de började röja partiet på framsidan, som sluttar mot gatan, hittade de låga tallar som kvävts av ogräset.
- På baksidan fanns en gräsmatta alldeles fullväxt med rölleka, berättar Erna.
Nu, 25 år senare, ser det helt annorlunda ut. Inte bara det att ogräset är borta. Detta är långt ifrån en traditionella trädgård. I stället för de vanliga gräsmattan och rabatterna, är trädgården uppdelad i partier avskiljda av smala gångstigar. Trädgården domineras av en skyhög ek, i vars skugga finns en inbjudande oas med vilstolar och en liten damm.

Damm
- När vi anlade dammen rök gräsmattan, säger Erna.
Det finns inga fiskar i dammen, men en liten, liten fontän. Stillastående vatten samlar nämligen myggor.
- Och så ville jag ha vattenljudet.
Precis under eken finns den vilda avdelningen, där blommor som finns i naturen dominerar. Vitsippor, liljekonvaljer och midsommarblomster t ex. Här växer också dess odlade släkting blodnävan. För även den vilda avdelningen påverkas av odlaren - men med varlig hand.
Långsiktigt tänkande och tålamod är några av verktygen Erna har använt i trädgården.
- Det är viktigt att tänka igenom hur man vill ha det, innan man sätter igång.
Erna ville ha en trädgård som är uppbyggs så den kan ses bra från köket, och som blommar från mars till november. Hon ville också att det ska finnas många sittplatser.
De första blommorna är vintergäck, följda av krokus. Så småningom kommer sipporna. Året avslutas med bl a silverax och vissa rosor som bär blom in i november.

Färg och form
Trädgårdens färgskala är viktig att tänka igenom. Även om man tycker om färg får det inte bli för "grilligt".
- Färg och form på bladen och hur de går ihop med blommorna har också betydelse.
Grundförutsättningarna i varje trädgård är ytterligare något att tänka på när man planerar sin odling. Den här trädgården sluttar och det är något som Erna tagit med i sitt upplägg. Ljus och skugga är ytterligare en faktor att ta hänsyn till.
När Folkbladet besöker trädgården i månadsskiftet maj - juni är det många violer som blommar. De finns i till synes otaliga färgkombinationer. Erna berättar att violerna är självsådda, det börjar med att man planterar några sedan fortsätter de "av sig själva". Dessutom flyttar de litet på sig. På framsidan av huset blommar kattfot, Ernas favorit.

560 växter
Ett trädgårdsland med grönsaker finns också, liksom fruktträd på ett ställe. En pion i en fantastisk djupröd färg fångar ögat - men bladen ser litet annorlunda ut.
- Det är en dillpion, informerar Erna.
Ernas trädgård är en plats där man ständigt upptäcker nya saker.
Hon har noga fört bok över de växter hon odlar - just nu finns 560 olika. Då är färgvarianter inräknade.
- Jag ändrar något varje år. Så fort något är klart tänker jag ut något nytt jag vill göra.
I mitten av juni står en visning av Ernas trädgård på Naturskyddsföreningens program. De som kommer då, får se trädgården i en annan dräkt än vi gjorde.
-Irisar finns kvar då, och vissa violer. Tulpanerna är helt borta, rosorna har börjar komma, vallmo och liljor har slagit ut, bedömer Erna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om