Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Erkände brott – men går fri ändå

Tingsrätten har försökt få tag på Finspångsbon under en längre tid. Men brotten har blivit preskriberade och därför måste åklagaren nu lägga ner fallet.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Finspång2019-04-10 14:00

Mannen blev under våren 2017 tagen av polisen två gånger. Första gången för att ha rökt cannabis. Andra gången blev han stoppad i en bil, både utan körkort och med cannabis i blodet. Mannen erkände brotten i sina polisförhör, men efter det har han varit försvunnen.

– Det är som så att tingsrätten inte har fått tag i den här personen för att delge åtalet. Eftersom det bara är två års preskriptionstid för de aktuella brotten så blev de preskriberade nu i mars och då måste vi lägga ner åtalet helt enkelt, säger Thomas Ramstedt, kammaråklagare.

Även om det är åklagaren som fattar beslut om att väcka åtal mot en person är tingsrätten som måste delge den åtalade. Först skickas åtalet per post tillsammans med ett delgivningskvitto som den åtalade får skriva under och skicka tillbaka till tingsrätten.

– Får vi inget kvitto tillbaka börjar vi leta efter telefonnummer. Både till personen själv, men också till arbetsgivaren om det finns någon sådan. Lyckas vi inte nå dem via telefon skickas ärendet till en delgivningsman som söker personen både på hemadressen och på andra platser vi kan anta att personen kan befinna sig på. I det här fallet gick det även vidare till polisen, som oftast kan ha lite mer aningar om var man kan vara, men de har inte lyckats få tag på honom heller, säger Karin Valfridsson på Norrköpings tingsrätt.

Efter polisens försök att nå mannen skickade tingsrätten ut en förfrågan till bland annat Försäkringskassan, Skatteverket och CSN för att efterfråga information om mannen. När det inte heller gav något hörde tingsrätten av sig till polisen igen.

– Han blev nationellt efterlyst. Det betyder att om han skulle stoppas i en trafikkontroll eller liknande så skulle de fått upp ett meddelande om att Norrköpings tingsrätt söker honom. Tyvärr hann det gå för lång tid, säger Karin Valfridsson.

Om man tittar på mannens sociala medier så har han bland annat skrivit att han varit inlagd på psyket under den här perioden. Men de på psyket får inte upp något meddelande?

– Nej, det är inga system som pratar med varandra. Det vore ju såklart smidigare om de gjorde det men det finns säkert anledningar till varför de inte gör det. Sen är det här väldigt ovanligt. Det är en vardag att vi tvingas söka personer för att kunna delge dem. Men att vi inte får tag i dem och att brotten preskriberas är oerhört ovanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om