Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Enhetschef fick 24 månadslöner i avgångsvederlag

24 månadslöner.Så mycket får Pierre Lindwall, tidigare enhetschef inom kommunen, i avgångsvederlag sedan han och kommunledningen kommit överens om att avsluta anställningen.

FINSPÅNG2011-12-20 05:46

Det var i juli som avtalet undertecknades. Lönen på drygt 35 000 kronor betalas ut per månad i två år från och med den första juli 2011. Totalt handlar det om 840 000 kronor plus sociala avgifter. Detta framgår av ett avtal som Pierre Lindwall och kommundirektör Anders Axelsson, barn- och ungdomschef Britt-Marie Ellersten och personalchef Stig Karlsson skrev under den fjärde juli i somras. När Folkbladet frågar Stig Karlsson varför avgångsvederlaget bestämts till två årslöner, blir det upprepade svaret:

- Inga kommentarer.

Anders Axelsson vill inte kommentera det enskilda fallet, men berättar att de två årslönerna är helt enligt praxis:

- Kommunen har ingen generell policy vid avgångsvederlag, utan vi gör bedömningar från fall till fall. Det finns en arbetsrättslig praxis för det och det här är en överenskommelse mellan två parter, säger han.

Så två årslöner är helt okej enligt lagen?

- Åter igen, det finns en praxis för det här. Vi har tittat på vad som är praxis och gör sedan en bedömning.

"Förtydligar avtal"

Kommunalråd Anders Härnbro (S) är informerad om att "en anställd fått 24 månadslöner", som han uttrycker det.

Tycker du att det är rimligt, med tanke på kommunens ekonomi?

- Det har väl hänt förut att man betalat ut? svarar han och säger att kommunen just nu håller på att förtydliga chefsavtalen:

- Det finns personalpolitiska riktlinjer som behöver förtydligas. Vi förtydligar vad som händer när man blir chef och hur man gör vid avslut, säger han.

Treåriga chefsavtal är vanliga inom Finspångs kommun. Om de ska fortsätta vara tidsbestämda ska även det ses över.

- Ska de vara tidsbestämda, eller inte? Det ska vi styra upp, säger Anders Härnbro, som tror att de nya riktlinjerna för chefsavtal ska vara klara under våren 2012.

"Inget vanligast"

På SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som företräder kommuner, vill man inte kommentera det enskilda fallet. Men på frågan vad som är ett rimligt avgångsvederlag när någon får gå, svarar arbetsrättsjurist Tomas Björck:

- Man kan inte säga att det brukar se ut på ett visst sätt eller att något är "vanligast". Man får bedöma från fall till fall. Avtalsfrihet råder och vi går inte in och berättar för våra medlemmar hur de ska göra, säger han.

Folkbladet har sökt Pierre Lindwall för en kommentar, utan att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om