Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Engelska elever marknadsför uppfinningarna från Finspång

Att lägga ner mycket studietid, arbete och engagemang på ett projekt, som sedan hamnar i byrålådan kan känns litet trist.
Curt Nicolin-gymnasiets tvåor har satsat på att deras projekt ska leva vidare litet till.
- En klass i en skola i Lincoln arbetar med att marknadsföra våra idéer, berättar Ida Hansson och Johanna Harrysson.

Engelskt grupparbete. Johanna Harrysson, stående, CNG-elev som åkte till Lincoln på elevutbyte.  
FOTO: IDA HANSSON

Engelskt grupparbete. Johanna Harrysson, stående, CNG-elev som åkte till Lincoln på elevutbyte. FOTO: IDA HANSSON

Foto:

FINSPÅNG2003-11-13 06:00
För några veckor sedan tillbringade 24 elever och tre lärare en vecka i den engelska staden Lincoln, som ligger ett par timmars resa norr om London.
CNG har ett utbyte med Branston College dit klassen åkte. Med sig i bagaget hade de ett antal uppfinningar som de deltagit i uppfinnartävlingen Blixtlåset med. Tävlingen genomfördes under vårterminen, då dagens tvåor gick sitt första år.

Skridskor och tandställning
Julgransbelysning utan trassel, en anordning för att lättare tömma flaskor med schampo, ketchup etc, en robot som rengör botten på akvarier, skridskospännen som ersätter snörning och brickor för tandställningar som gör att de blir mindre synliga. Det var de produkter som eleverna hade med sig till Lincoln.

Enkäter
Eleverna vid Branston college är inriktade mot marknadsföring och den vecka CNG-eleverna var där, arbetade man gemensamt med att lägga upp marknadsundersökningar av de svenska uppfinningarna.
- Vi gjorde till exempel enkäter på stan för att hitta målgrupp till våra produkter, berättar Ida och Johanna.
CNG-eleverna gjorde presentationer av sina uppfinningar på engelska, skolarbetet genomfördes på engelska och de bodde i engelska familjer.

Annorlunda skolsystem
- Man lär sig mycket när man kombinerar språk och ett annat ämne, säger Ida och Johanna. Det var mycket givande och intressant med en annan kultur. Skolsystemet till exempel är helt annorlunda. Undervisningen är helt inriktad på ett stort slutprov i varje ämne, som är avgörande för resultatet.
När CNG-eleverna for hem fortsatte de engelska eleverna att jobba med marknadsföringen av de olika uppfinningarna. Om det blir verkligen blir produktion på riktigt är dock en annan femma.
- Några har sökt patent på sin uppfinning, men det är väldigt dyrt att komma så långt som till produktion, säger Ida och Johanna.
Ett elevutbyte har uppfinningarna i alla fall lett fram till. Och någon gång i februari återgäldar klassen från Lincoln besöket. Men inte nog med det. Ytterligare elevutbyte mellan CNG och Lincoln är på gång. Denna gång är det också Lincoln City School som CNG ska ha utbyte med
- Siemens har en fabrik i Lincoln och företaget stöttar Lincoln City School mycket, säger Magnus Schenström, vd på Curt Nicolin Gymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om