En skola med drama i centrum
FINSPÅNGMed långsamma rörelser rör sig det elaka monstret genom rummet, på jakt efter pipisarna.Det är en grupp femmor och sexor på Viggestorpsskolan som går en frivillig dramakurs.Sedan höstterminens start har även alla elever på skolan drama på schemat.
Viggestorpsskolan satsar och erbjuder alla elever drama på schemat. Micke Andersson har anställts som dramapedagog och omges här av Emma Petersson, Arvid Nordberg, Ida Larsson, Jennifer Thorsell, Josefin Bergström och Evelina Karlsson (i knäet) som går på den frivilliga dramakursen. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
De yngre barnen på skolan har drama med sina respektive lärare men de som går i tvåan och upp till sexan har Micke Andersson i drama en gång i veckan.
- För ungarna är det här mest något som är kul. Men jag tänker också på att lära dem jobba tillsammans, att de ska våga prata inför grupp och känna trygghet i en grupp, berättar Micke Andersson.
<b>"Är jättekul"</b>
Att skolan satsat på drama handlar alltså också om att öka elevernas självkänsla.
För de yngre barnen handlar dramalektionerna om en slags dramalek medan de äldre eleverna får ägna sig mer åt teater.
En gång i veckan kan femmor och sexor välja att ha frivilligt drama efter skolan. 15 elever har valt det.
- Det är kul, jag trodde inte att så många skulle vara intresserade, säger Micke Andersson.
Kul tycker också de elever i den frivillliga dramagruppen som Folkbladet pratar med att det är att ha drama.
- Jättekul, säger de i munnen på varandra.
- Det är kul att spela upp en teater, tycker Arvid Nordberg.
<b>Hittar på själva</b>
Dramatimmen inleds med uppvärmning. Emma Petersson är det elaka monstret som med långsamma rörelser jagar de andra; pipisarna.
Sedan delas eleverna in i två grupper, det ska skapas teater.
- Det ska bli en pjäs, men jag tycker de är lite unga för ett manus. Det blir mer naturligt om de får hitta på själva och sedan ger jag tips, men det är viktigt att de känner att historien kommer från dem, menar Micke Andersson.
<b>Skapande elever</b>
De utgår från vad som kan kallas en normal historia, som görs onormal för att den ska bli mer spännande. Den ska handla om en familj som förbereder en fest. När eleverna skapar blir det sedan till exempel en fest med midsommargran där man ska äta ärtsoppa med vaniljsås.
- Sedan ska de hitta på vad som händer när de nyinflyttade grannarna som är alldeles normala kommer till festen, berättar Micke Andersson.
Det jobbas för fullt i grupperna och när timmen närmar sig sitt slut spelar man upp vad man hittat på under dagen. Nästa vecka skapas fortsättningen, till vad som småningom ska bli en färdig pjäs.
<b>Musik och drama</b>
Micke Andersson har en tillsvidareanställning som dramapedagog och meningen är att dramaundervisningen ska fortsätta.
Enligt planerna ska skolans musiklärare och dramapedagogen också samarbeta mer för att utveckla undervisning i musik, drama och teater.