Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En skola har ett konstverk värt 100 000"

Under ett och ett halvt år har all konst som kommunen äger inventerats. Både det som hänger uppe och det i konstarkivet. Där finns små tavlor, stora skulpturer – och enskilda konstverk värda över 100 000 kronor.




All konst har inte köpts in utan många tavlor är skänkta. De här två gestaltar Martin Skoglund, en av riksdagens före detta talmän bördig från Finspång, och skänktes av hans dödsbo till kommunen.

All konst har inte köpts in utan många tavlor är skänkta. De här två gestaltar Martin Skoglund, en av riksdagens före detta talmän bördig från Finspång, och skänktes av hans dödsbo till kommunen.

Foto: Ida Larsson

Finspång2019-08-16 16:05

1980 gjordes den senaste, stora inventeringen av den kommunägda konsten. Nu är en ny inventering klar, efter ett och ett halvt års arbete.

– Allting har fotats och inventerats. Det har varit ett ganska stort arbete med att åka runt i alla skolor, äldreboenden och kontor, säger Karolina Bransell, kultursamordnare.

Resultatet har blivit en databas där alla konstverk finns inlagda med bilder och information. Databasen är intern, dels på grund av upphovsrättsliga skäl, men även för att det blir en säkerhetsrisk om alla får tillgång till informationen om vilken konst som finns var.

– Vi har några guldkorn som är värderade ganska högt, över 100 000 kronor var. Då är det inte så lyckat om vi pekar ut exakt var de finns, säger Karolina Bransell.

De mest värdefulla konstverken, finns de här i säkerhet i arkivet?

– Inte alla, vi har bland annat ett konstverk som är värt över 100 000 kronor som sitter uppe på en skola i kommunen. Det är en balansgång, men konsten är till för medborgarna och därför måste den få ta plats och synas.

Kvar i arbetet med inventeringen är att gå igenom det 15-tal offentliga skulpturer som finns i kommunen. Och att skriva planer för hur man ska arbeta med konstsamlingen i framtiden.

– Jag förstår om en del kan tycka att det är slöseri med pengar, men i vårt uppdrag ingår det att göra våra offentliga miljöer trevliga. Det finns pengar avsatta till arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om