Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En resa i rymden

En resa i tid och rum på stjärnhimlen. Det bjöd astronomen Marie Rådbo på under en föreläsning i Mariagården i tisdags kväll.

Astronom är Marie Rådbo och i tisdags föreläste hon på Mariagården i Finspång. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Astronom är Marie Rådbo och i tisdags föreläste hon på Mariagården i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2005-02-03 06:00
Marie Rådbo är astronom och lärare på Chalmers i Göteborg. Hon har bland annat skrivit boken "Härifrån till oändligheten" och hon blev utsedd till Årets folkbildare 2003. I tisdags besökte hon Mariagården och föreläste under temat En resa i tid och rum på stjärnhimlen. Ett 50-tal personer kom för att lyssna... och för att ställa många frågor, visade det sig. Ämnet lockade till frågor som i sin tur ledde till nya frågor och börjar man prata om universums oändlighet finns det kanske inte heller alltid svar.
- Förstår ni vad jag menar även om ni inte förstår? frågade Marie Rådbo vid ett tillfälle.

Första bilden
Det säger en del. Men Marie Rådbo hade förmågan att förklara det mesta på ett enkelt sätt. Hon inledde med att visa och berätta om den första bilden från månen Titan som nyligen kom. Månen Titan reser runt Saturnus och efter 15 års förberedelser och sju års resa landade nyligen den europeiska sonden Huygens på Titan.
- Titan är den enda månen i solsystemet som har atmosfär och det är en förutsättning för att kunna landa där. Vad är det då som är så intressant med det här? Jo, det vi visste innan var att den har en atmosfär som liknar den atmosfär som tidigare fanns på jorden. Nu ska den information man har fått bearbetas och tolkas, berättade Marie Rådbo.

Varmare klimat
Hon pratade till exempel också om solen och berättade om så kallade solfläckar. Man vet i dag att solfläckar kommer och går i intervaller om elva år. Det finns forskare som har idéer om att solfläckarna har en koppling till det klimat vi har på jorden.
- Det finns idéer om att det kan vara solfläckar som gör att vi får ett varmare klimat på jorden, att det kan vara så att solen är delaktig i växthuseffekten. Det vi i alla fall vet i dag är att under de perioder som det inte har varit solfläckar har det varit extra kallt på jorden, berättade Marie Rådbo.
Vidare pratade hon exempelvis om månen och om att vi alla på jorden kan se månen, att det är samma måne vi ser och att det alltid också är samma sida av månen vi ser. 1959 fotograferades månens baksida och då upptäcktes att den ser ungefär likadan ut som framsidan.
Marie Rådbo berörde också 2004 års vetenskapliga nyhet, att det då kunde klarläggas att det finns vatten på Mars.
Föreläsningen arrangerade av Föreläsningsföreningen och humanistiska förvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om