Folkbladets tävling Årets Finspångare är inne på sin andra vecka.
Veckans finalist är Gösta Johansson, välkänd genom sitt arbete som rektor på Bergska skolan.
Född och uppvuxen i Hällestad och med en fast tjänst på Metallverken, fick Gösta Johansson en dag ett samtal. Bergska skolan behövde en yrkeslärare. De hade sett hans engagemang för ungdomar genom föreningslivet och Gösta Johansson var inte sen att tacka ja. Det är nu 31 år sedan och han är fortfarande kvar på skolan.
- Jag har aldrig ångrat mig. Vet inte vad jag gjort för att förtjäna att arbeta med detta. Det har inte gått en dag utan att jag har haft roligt.
"Lite för snäll"
Rektorstiteln fick han 1998 när den tjänsten blev ledig. Och för fem år sedan började han organisera lärlingsprogrammet på skolan. Där han nu arbetar han som samordnare.
Gösta Johansson har många fina minnen från skolan och han roar sig gärna med att försöka lista ut om han haft sina nuvarande elevers föräldrar i skolan. Han glömmer inte i första taget.
För ett tag sedan fick han en vänförfrågan på det sociala nätverket, facebook, från en elev han hade för 20 år sedan. Och visst kom han ihåg.
Några ovänner tror han inte att han dragit på sig under åren på Bergska.
- Man vet aldrig vem som håller i kniven när man behöver opereras för gallsten. Kanske har jag varit för snäll, säger han och skrattar.
Engagemang för hembygd
Entusiasmen sträcker sig också utanför skolans väggar. Gösta Johansson är mycket hängiven eldsjäl i Gruvspelet i Hällestad.
I år har de teaterföreställningen "Långvänta". Ett lokalhistoriskt skådespel.
- Man brukar säga "det var bättre förr", men nej, det var det inte, konstaterar han.
I Hällestad församling lyser Gösta Johanssons hembygdshängivenhet igenom igen.
Flera stora sångerskor och sångare har han bjudit in genom åren, bland annat namnkunniga Cyndee Peters, Lena-Maria Klingvall och Ingmar Nordström.
- Kyrkorna används för lite. Man kan göra konserter på ett värdigt sätt. De behövs användas och de ska användas.
Pension, men inte vila
Om två år fyller Gösta Johansson 65, och då är det dags att sluta, i alla fall med arbetet på Bergska skolan.
Han tänker tillbaka på sitt arbete.
- Det har varit en förmån att få arbeta med ungdomarna.
Tre miljoner kronor var kostnaden för att rusta upp skolgården på Bergska. Att ungdomarna faktiskt använder den och på rätt sätt utan att något har förstörts, det tycker Gösta Johansson är den största bedriften, trots att det var ifrågasatt.
"Litar på människor"
- Jag litar på människor. Och att de gör sitt bästa.
Men lägga av helt efter pensionering, det tänker han inte göra. Han bor på en gård i Kattorp där han har skogs- och jordbruk. Det tänker han fortsätta med tillsammans med sonen Gustav.