Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En pärla bland kyrkor

S:ta Maria kyrka i Finspång, anses nog av de flesta, som en riktig pärla bland Finspångs alla kyrkor.

De berömda och vackra valven av "Finspångsmästaren" i Sankta Maria kyrka.

De berömda och vackra valven av "Finspångsmästaren" i Sankta Maria kyrka.

Foto: Johan Tell

FINSPÅNG2018-08-05 08:00

Med kalkmålningar från början av 1400-talet och guidade visningar under sommarhalvåret, är det en byggnad som lockar många till ett besök.

– Vi brukar också ha många besökare på våra gudstjänster i S:ta Maria kyrka, säger kyrkoherden Karl Magnus Hansson. Och tidigare i år kunde vi räkna in hela 160 besökare vid en av gudstjänsterna.

Informationsassistenten Johan Tell tillägger:

– Om man kommer till en annan stad, som turist, är det ofta väldigt skönt att bara gå in i första bästa kyrka för en stund.

– Det är ju alltid så lugnt och stilla där och man slipper för en stund att trängas med en massa folk och sedan kan man gå ut igen, med nya krafter!

– Och kommer man då till en byggnad som S:ta Maria kyrka, finns det ju dessutom väldigt mycket spännande att se på via alla gamla målningar.

S:ta Maria ligger också fint till ute på landsbygden.

– Ja, omgivningarna runt den kyrkan är spännande, eftersom det verkligen känns att det är en medeltidsbygd runt omkring.

När det gäller guidade turer i S:ta Maria kyrka är det Finspångs kommuns guider som ansvarar för dom och guider har funnits på plats hela sommaren till och med 5 augusti. Övriga året är det öppet när vaktmästare finns på plats.

Angående målningarna inne i kyrkan är det inte känt vem själva målaren år, men han har fått namnet Risingemästaren efter kyrkan.

Det unika med målningarna är att de aldrig kalkades över, men färgerna har dock förändrats under årens lopp.

Den äldsta delen av kyrkan uppfördes redan under 1100-talets senare del. Kyrkan har byggts ut i olika etapper under åren. Valven dateras till 1400-talets första del. Det nuvarande koret 1638, vapenhus 1712, sakristia 1730 och korsarm 1738.

När kyrkan grundlades under senare hälften av 1100-talet var den betydligt mindre än nu. Den hade inga valv utan ett platt trätak. Under nästan varje följande århundrade byggdes den till och redan någon gång på 1300-talet slogs valv. När valven var klara började man dekorera kyrkan med kalkmålningar.

Motiven hämtades från bibeln, så att när prästen predikade kunde han i förkunnelsen hänvisa till figurerna i valven. Äldst är den röda målningen på norra väggen, kallad Ryttaren med jaktfalken, som går tillbaka till 1200-talet. Man är dock inte säker på vad motivet skall symbolisera. Ovanligt nog har dessa målningar aldrig blivit övermålade.

Predikstolen från 1600-talet står numera i Finspångs slottskapell. Under 1700-talet kritiserades bänkinredningen. Vid en kyrkostämma yrkade man på att bänkarna skulle kastas ut eftersom de såg ut som märrakrubbor.

S:ta Maria kyrka

Risinge gamla kyrka ­eller Sankta Maria kyrka är en kyrkobyggnad i Ris-inge socken som tillhör Finspångs församling, Östergötland.

Den ligger cirka 3 km öster om Finspång och sedan ytterligare 4 km söderut från Riksväg 51 och kyrkan tillhör Linköpings stift.

Kyrkan är en 1100-talskyrka som har byggts ut i olika etapper fram till 1700-talet.

Mest känd är den för sina kalkmålningar från början av 1400-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om