Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En ny teknik

Med den nya högteknologiska EKG-utrustningen i ambulanserna kan vården av hjärtpatienter starta redan under färden. - Avancerad teknologi är bra, men kan ändå inte ersätta den "kliniska blicken", säger Jimmy Gustafsson.

Men hjälp av nytt högteknologiskt EKG-system i ambulanserna läses patientens värden av och skickas in till läkaren inne på sjukhuset. Jimmy Gustafsson, sjusköterska inom ambulansen ser tekniken som en kvalitetssäkring - som dock inte kan ersätta den mänskliga kunskapen. Foto: Gunnar Johansson

Men hjälp av nytt högteknologiskt EKG-system i ambulanserna läses patientens värden av och skickas in till läkaren inne på sjukhuset. Jimmy Gustafsson, sjusköterska inom ambulansen ser tekniken som en kvalitetssäkring - som dock inte kan ersätta den mänskliga kunskapen. Foto: Gunnar Johansson

Foto:

FINSPÅNG2006-01-10 06:00
Jimmy Gustafsson har arbetat på ambulanssjukvården i Finspång i tre år. Han är utbildad sjuksköterska - som det numera krävs en av i varje ambulans. Han är dessutom ansvarig för den nya typen av EKG som används i ambulanserna i bland annat Finspång, sedan i höstas. Systemet ska så småningom finnas i alla ambulanser i länet.
- Den här typen av EKG heter MobiMed 300. När patienten ansluts till EKG:t spelar det in hjärtat tredimensionellt. Läkaren inne på avdelningen tar emot information från ambulanserna och kan se var skadan sitter.

Kontinuerlig info
Läkaren får kontinuerlig information via dator om hjärtrytm, blodtryck, puls, andning etc. Läkaren kan också direkt beordra läkemedel, vartefter han eller hon ser att det behövs.
Det är för att kunna ge läkemedel som det numera krävs sjuksköterskeutbildad personal vid varje ambulansutryckning.
- Som all ny teknik har detta haft barnsjukdomar, säger Jimmy, men helt klart tar det kvalitetssäkringen av vården till en annan nivå.
Ändå kan man inte enbart lita på tekniken, anser han, hur förfinad och avancerad den än är.
- Vem som helst utan vårderfarenhet kan lära sig att hyggligt läsa av ett EKG på nån halvtimme eller så. Men det räcker inte.
Det är här som den kliniska blicken kommer in. Erfarenheten, det personliga kunnandet, tolkningen av värden och data. Tekniken är ett helt fantastiskt hjälpmedel, som ändå kräver en människas handlag för att användas rätt.
En stor vinst är förstås att en hjärtpatient kommer under vård snabbare med teknikens hjälp - och den kompetenta personalen.
- Det är väldigt viktigt för en hjärtpatient, dels för att minska det stora personliga lidandet, dels för att det är en samhällsekonomisk vinst.

Till US
Den vanligaste åtgärden för en akut hjärtinfarktpatient är ballongvidgning av kärlet.
- Då åker vi oftast till Universitetssjukhuset i Linköping, säger Jimmy. En del patienter och anhöriga blir förvånade över de, men det vi åker aldrig till Finspångs lasarett, den vården ges på US.
I ambulansen på väg till US förbereds patienten med medicin, som Jimmy - eller annan sjuksköterska ger. Läkaren kan hela tiden följa patientens värden med hjälp av det nya systemet.
- Helt klart är att ambulansen har utvecklats från transportsträcka till sjukvård, säger Jimmy.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om