Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En medeltida syjunta

FINSPÅNG
Det nålas och klipps, provas och diskuteras.
Ska det vara en söm högst upp eller ska man bara vika? Vilket tyg är bäst till byxorna och vilket passar till överdel? Den där hättan på bilden, skulle man inte kunna sy en sån?
Det är medeltida syjunta i Mariagården och karlarna är inte rädda för att sätta sig vid symaskinen.

Elvy Lindberg hjälper Lennart Olén tillrätta med den medeltida kostymen.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Elvy Lindberg hjälper Lennart Olén tillrätta med den medeltida kostymen. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-03-07 00:00
Det är folk som har anknytning till Risinge församling som samlas på Mariagården på måndagarna för att sy dräkter som ska bäras vid den traditionella medeltidsdagen i augusti, som i år arrangeras för femte gången.
Folk från församlingen är med som funktionärer under dagen, tillsammans med bland andra Risinge hembygdsförening. Och i år satsar man på att funktionärerna ska vara medeltidinspirerade fullt ut.
- På medeltidsdagen för två år sedan såg jag några flickor från hembygdsföreningen som hade så fina kläder, berättar Elvy Lindberg, som är ledamot i kyrkorådet.

Det visade sig att mönstren tagits fram i Visby, som med sin 20-årsjubilerande medeltidsvecka är störst i landet på att fira medeltiden. Medeltidsveckan i Visby firas i år för tjugonde gången.
Elvy skickade efter mönster och sydde en dräkt som hon ska ha även i år. Trots att hon har kostymfrågan ordnad och klar, så deltar hon i syjuntan med råd och dåd. Länsmuséet i Linköping har mönsterböcker från Visby och därifrån har syjuntan köpt flera stycken.
Församlingen upplåter lokalen, ett par av deltagarna tar med sina symaskiner hemifrån. Tyg och övrigt material står var och en för själv.
Lennart Olén jobbar vid en av symaskinerna. Han har fått hjälp av Elvy med att få sina nya, medeltida byxor att sitta bra. Ewa Gunder, som till vardags jobbar i församlingens ungdomsverksamhet, instruerar honom vid synmaskinen.
På ett bord har Elisabeth Stenhammar Larsson brett ut ett mörkt tyg, och bereder sig på att sätta saxen i det. Det ska bli hennes nunnedräkt. Else-Marie Wikström och Kristina Larsson har slutligen bestämt sig för att avstå från en söm och vika tyget i stället.
Varje måndag lyser flitens lampa i Mariagården. I augusti kan vi beskåda resultatet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om