Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En livsviktig mörkerkväll

FINSPÅNG
Hur stor är skillnaden för en bilist att upptäcka en person med reflexer och en utan vid mörkerkörning? Det har Finspångs kvinnliga bilkårister utbildat eleverna på Mo Gårds folkhögskola i.

Eleverna fick även praktisk övning ute i mörkret hur om fort man kan upptäcka en person som bär reflexer eller en som inte har det. Helena Hellström, Henning Andersson, Fathi Kriia och Ann Nilsson vid skylten som visar att det är trafiklektion.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Eleverna fick även praktisk övning ute i mörkret hur om fort man kan upptäcka en person som bär reflexer eller en som inte har det. Helena Hellström, Henning Andersson, Fathi Kriia och Ann Nilsson vid skylten som visar att det är trafiklektion. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-03-20 00:00
För några år sedan utbildade Finspångs kvinnliga bilkårister kommunens lågstadieelever i vad som kallades mamma, pappa, barn i trafiken. Det handlade om att ge kunskap i vikten att använda reflexer då det är mörkt ute. Utbildningen har inte genomförts på några år, men planeras att återupptas till hösten. Nyligen fick också eleverna på Mo Gårds folkhögskola ta del i utbildningen som då kallades Mörkerkväll.
- Folkhögskolan har haft ett temaarbete kring trafik och eftersom jag är med i bilkåristerna tyckte jag att vi kunde köra det här för eleverna, berättare läraren Helena Hellström.

<b>Tänker inte</b>
Mörkerkvällen inleddes med en teoretisk lektion, där eleverna bland annat fick ta del av overheadbilder där olika situationer i trafiken visades och gavs information om reflexer.
Det diskuterades också varför eller varför inte eleverna själva använder reflexer.
- De är väldigt aktiva i diskussionerna och intresserade, säger Helena Hellström.
- Den här ger väldigt mycket, både barn och vuxna tänker ofta inte på hur dåligt de syns i mörkret, speciellt om de är mörkklädda och inte har några reflexer, säger bilkåristen Ann Nilsson som också deltog under utbildningen för eleverna på folkhögskolan.

<b>Praktisk övning</b>
Efter den teoretiska genomgången var det dags för praktisk övning. Då fick eleverna först vara med om en situation där man mötte en bil och en gående. Detta för att se hur stor skillnaden är på att upptäcka en person med en reflex och en utan. Därefter fick de åka en sträcka där djur och människor med och utan reflexer placerats ut. Meningen var att eleverna skulle upptäcka så många som möjligt av dessa.
- Oftast brukar det vara så att man ser en person på 125 meters avstånd om den har reflex och på 25 meter om den är utan reflex, berättar Ann Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om