Den 9 juni 1946 – samma dag som den unga kungen Ananda Mahidol hittas död, skjuten i huvudet i sitt sovrum i palatset Borom Phiman, utses Bhumipol Aduljadej till kung i en tronsal intill det gamla kungapalatset. Han är då bara 19 år gammal och liksom sin bror född i utlandet, i Cambridge Massachusetts när fadern Mahidol Aduljadej av Songkhla studerade på Harvarduniversitetet. En hundra dagar lång sorgeperiod utlyses efter Ananda Mahidols död. Innan den är slut har den nya kungen återvänt till Lausanne i Schweiz där hans mor och syster bor. Kungen återvänder i mars 1950 och är då förlovad med Sirikit, en ung kvinna av kunglig börd vars far var Thailands ambassadör vid den tid då de träffas. De gifter sig hemma i Thailand 28 april samma år.
En vecka senare den 5 maj, som nu också är en allmän helgdag, krönts Bhumibol Aduljadej, Chakridynastins nionde monark och därmed ibland kallad Rama IX. Landet har nu en krönt drottning och kung men kungaparet stannar inte länge i Thailand. Bhumibol Aduljadej har varit med om en bilolycka i Schweiz 1948 och förlorat ena ögat. Han behöver åka tillbaka till Schweiz, inte bara för att avsluta studierna utan för att få specialistbehandling för synen. I december 1951 återvänder de hem till Thailand för gott och med sig har de nu en dotter som är åtta månader gammal.
Mor lär mig tidigt en thailändsk buddhistisk bön. Den korta bönen ges tre gånger framför två tavlor som hänger på väggen ovanför sängen innan jag ska sova. Den ena är på den Thailändska H.M kung Bhumibol Adulyadej, världens längst regerande regent, hängiven familjeman och jazzmusiker. På den andra den vackra och välutbildade drottningen H.M Sirikit. Många år efteråt ska jag få träffa dem när kungen önskar oss lycka till inför stora internationella tävlingar och när jag fick gå en modevisning som nykrönt Fröken Thailand, iklädd en traditionell thaidräkt i silke inför drottningen.
Vid min födelsedag i år så får jag tavlorna i present av mor. Nu hänger tavlorna hemma och det känns bra att ha dem nära. De representerar den gyllene medelvägen med familjen i centrum. När jag läser journalisten och författaren Bertil Lintners välskrivna historiebok om Thailand upptäcker jag hur långt tillbaka de goda thai-svenska relationerna går mellan våra kungahus. Thailands historia är mångfacetterad och landet har överlevt många prövningar: kolonialismens framfart, två världskrig, kommunistisk revolt på 1960- och 1970-talen och inte mindre än 19 militärkupper sedan 1932. Idag är Thailand något av ett ekonomiskt mirakel. Dock finns utmaningarna alltid kvar.
Jag tror Thailand likt Sverige har haft duktiga diplomater och en monarki som utbildats väl i sitt hemland såväl som i utlandet för att förstå omvärlden. I deras omvärldsbevakning prioriteras likheter och möjligheter istället för olikheter som leder till krig. Tack Kung H.M Bhumibol Adulyadej, i våra hjärtan lever du vidare.
Fotnot: Kung H.M Bhumibol Adulyade avled på ett sjukhus i Bangkok den 13 oktober 2016. Vid sin död hade han varit kung i 70 år och var därmed världens längst regerande monark som endast regerat själv, som vuxen. Efter hans död utlystes ett års landssorg i landet och man flaggade på halv stång i trettio dagar.