En kick till att laga egen barnmat
FINSPÅNGBebisar, mammor och några pappor har samlats runt Marie, som med hjälp av en mixer förvandlar potatis och morot till en tuggvänlig puré för små människor.Att laga barnmaten själv är enkelt och billigt, lyder budskapet.
Matkonsult Marie Lönneskog Hogstadius tipsar om hemlagad barnmat för nyblivna föräldrar i Finspång. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Tio bebisar med sina mammor och i ett par fall också sina pappor, samlades i går på BVC i Finspång för en teoretisk genomgång och praktisk demonstration. Spädbarnen, cirka fyra månader gamla, fick testa smakportioner av maten.
<b>Olika</b>
- Alla barn är olika, påpekar Marie Lönneskog Hogstadius. En del gillar maten direkt och vill inte längre bli ammade, medan andra spottar ut och inte alls är förtjusta. Det är bara att vänta ett tag till och försöka igen senare.
Medan Marie mixar morötter och pratar om rotfrukter, passar en del av bebisarna på att ta sig en slurk av mamma. Potatispuré i all ära, men bröstmjölk är ju liksom så nära till hands...
Kanske är det all matprat som gör dem sugna?
Små barn ska ha mer fett än vuxna, mindre salt och fibrer. Inte heller är det nödvändigt att variera deras mat i början.
- När man introducerar nya födoämnen börjar man med små portioner och tar ett livsmedel i taget. Om barnet inte tål något, hinner man märka det. Blandar man är det svårt att veta vilken mat som är olämplig.
Hon berättar också om nya rön när det gäller allergier. De tidigare rekommendationerna att undvika att ge barn födoämnen som någon av föräldrarna är allergisk emot, gäller inte längre.
- Livsmedelsverket rekommenderar att man ger barnet av födoämnet samtidigt med bröstmjölk, som skyddar mot allergier. Detta kan man göra vid sex månaders ålder. Vi hör ofta att alltfler barn är allergiska, men förmodligen är det inte fler än för 50 år sedan. Skillnaden är att nu vet vi att det är allergi. De flesta allergier växer dessutom bort, bara 2-3 procent vuxna är allergiska.