Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En jämställd planering

FINSPÅNG
Visst har det hänt en del på jämställdhetsfronten på senare tid. Men fortfarande råder manliga värderingar. För att synliggöra ojämställdheten i samhällsplanering ordnade nyligen länsstyrelsen ett seminarium.

Finspång2002-10-07 00:00
Med på seminariet fanns planingenjörerna Bengt Svanqvist och Uno Sandberg från Finspångs kommun. Att tänka jämställt när det gäller hur vi ska ha det i Finspång kan handla om att inte bygga tunnlar under vägar som kvällstid kan upplevas osäkra, inte förlägga fritidsaktiviteter i mörka ytterområden, bland annat.
- Det kan också handla om att se till att det finns bra och nära kommunikationsmöjligheter. Om nu till exempel Lidl etablerar sig i centrum så ska vi se till att det finns en busshållplats i närheten så man slipper att bära tunga matkassa långa sträckor, säger Uno Sandberg.

<b>På god väg</b>
Själv tycker Uno Sandberg att man kommit långt i Finspång.
- Vi har exempelvis bra cykelvägar med belysning, om man bortser från en bit ut mot Lotorp och vi har blivit bättre på att tänka på säkerhet.
Just säkerhet är något man betonar och då kan det också handla om olika fritidsaktiviteter. Att fler tjejer rider än killar och att fler killar än tjejer spelar hockey är ett faktum. Men hur säkert är det att ta sig hem från stallet respektive ishallen en gråkulen novemberkväll? Är området och vägen hem tillräckligt upplyst?

<b>Köper in tjänster</b>
Även om mycket går åt rätt håll finns det saker som kanske inte riktigt gjort planeringen enklare.
- Detaljplanering är ett jobb som nu allt oftare läggs ut på konsulter och de kan ju sitta var som helst, i Norrköping eller i Stockholm. Då får man ju en större distans mellan kontoret och kommunen, man missar lokalkännedomen, säger Uno Sandberg.
Dessutom tillägger han att man vet ju inte hur jämställdheten ser ut hos konsulterna.
Tidigare hade Finspångs kommun tre kartritare, 1 stadsarkitekt, 1 planarkitekt, 1 planingenjör och en plantekniker. I dag är det Uno Sandberg och Bent Svanqvist som arbetar som planingenjörer, plus en planritare.

<b>Teknikens under</b>
Även om mycket läggs ut på konsulter, på gott och på ont så är det inte enbart det som gjort att man i dagsläget är betydligt färre än tidigare. Tekniken har också gjort framsteg. Med hjälp av internet kommer olika handläggningstider att förkortas. Allt mer material digitalseras.
- Det kommer ju att bli så att vi på ett enkelt sätt kan maila synpunkter och ändringar till exempelvis Länsstyrelsen. Dessutom kan ju kunder till oss få kartor och annat material mailat till sig. Det kommer att förkorta handläggningstiderna betydligt, säger Uno Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om