Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En halv miljon mindre till bredband

Finspångs kommun vill ha två miljoner kronor för att fortsätta bygga ut bredbandet. Länsstyrelsen kan tänka sig att gå med på en och en halv.
Nu måste kommunen ta sig en funderare på hur man ska prioritera.

I april restes radiolänkmasterna i kommunens andra bredbandsetapp. Masten på bilden står i Igelfors. Nu är frågan hur utbyggnaden kommer att fortsätta.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

I april restes radiolänkmasterna i kommunens andra bredbandsetapp. Masten på bilden står i Igelfors. Nu är frågan hur utbyggnaden kommer att fortsätta. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

FINSPÅNG2005-08-18 06:00
Det är orterna Kalbo, Skedevi, Doverstorp och Falsnäset som står på tur för att få bredband, vilket Folkbladet har berättat om tidigare. För att kunna fortsätta med den tredje etappen i utbyggnaden har kommunen ansökt om drygt två miljoner kronor i bidrag från länsstyrelsen.
Något beslut är ännu inte klubbat, men i går lät länsstyrelsen meddela att man kan tänka sig att gå med på en och en halv miljon.
- Vi har varit förberedda på att vi inte får fullt ut, det är sällan man får det, säger Hans Lindberg, utvecklingschef i kommunen.

Ta bort en ort
Vad som händer nu är oklart, men det finns en del alternativ. Antingen kan man plocka bort en av de fyra orterna, eller så kan kommunen gå in och betala mellanskillnaden. Ytterligare en variant är om Finet har möjlighet att bekosta glappet.
- Ingenting är uteslutet, vi för ett förutsättningslöst resonemang, säger Hans Lindberg.

Kamp om pengar
Han påpekar att bredbandet är viktigt för bygden.
Totalt kostar den tredje etappen drygt fyra miljoner kronor och Finspångs kommun hade alltså hoppats på att få omkring hälften i bidrag.
Bakgrunden är att Östergötlands län har tilldelats 16 miljoner kronor i statliga bidrag som kommunerna har fått söka av.
- Nu är det kamp om pengarna och vi måste pruta lite på det ansökta beloppet. Det gör vi för alla kommuner, säger Mikael Sleman, bredbandssamordnare på länsstyrelsen i Östergötlands län.
Tillsammans har nämligen länets 13 kommuner ansökt om över 32 miljoner kronor.

Starten fördröjd
Saken kommer nu att behandlas av kommunstyrelsen. Senast den siste september vill länsstyrelsen ha kommunens synpunkter på det föreslagna beloppet en och en halv miljon.
- Mycket talar för att beloppet kommer ligga häromkring, säger Mikael Sleman.
Länsstyrelsen vill också veta hur kommunen kommer att prioritera i bredbandsfrågan, även om det är upp till kommunen att bestämma hur det blir.
- Det är viktigt att vi kommer till skott någon gång och inte halar för länge, säger Hans Lindberg.
Men etapp tre kommer troligtvis inte att starta i år, vilket man hoppades på från början, utan tidigast i vår.
Finspångs kommun har hittills fått drygt elva miljoner kronor i statliga bidrag för att bygga ut bredbandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om