Situationen med trångboddheten för särskoleeleverna på Metallen är inget nytt för politikerna. Hur avtalet såg ut från början när verksamheten provisoriskt flyttades till Metallen i augusti 2017, känner dock inte Frida Granath till. Hon tillträdde som utbildningsråd vid årsskiftet. Däremot har hon bildat sig en egen uppfattning om läget genom besök.
– Det är trångt, jag upplevde det som en fysiskt ansträngd arbetsmiljö. Och det här är en barngrupp som också ökar och då måste vi också ta höjd för det, säger hon.
Men även om lokalfrågan tillfälligt är löst från och med den 15 augusti, då Ungdomshälsans utrymmen kan nyttjas, kvarstår problemet med utemiljön.
– Jag vet att personalen presenterat ett förslag på hur de vill ha det och tjänstepersonalen jobbar för att hitta en lösning. Men jag vet inte hur det blir. Nackdelen är ju att det här inte är en permanent lösning för verksamheten.
Det här är en grupp som inte direkt protesterar. Om det hade handlat om barn som inte har de här särskilda behoven – hade man då accepterat en skola utan möjlighet till säker utevistelse?– Alla barngrupper ska ha det lika bra, det är det vi måste jobba efter.
Nu har de ju inte det. Och så här har det sett ut i nästan två år?– Som sagt, jag vet inte hur avtalet såg ut från början, hur länge det var tänkt att de här lokalerna skulle användas. Nu pågår en utredning för att hitta permanenta lokaler. Vi måste vara snabba här. Sedan vet jag inte hur långt man kommit i utredningen. Det tar alltid lite tid sedan innan besluten är tagna.