Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"EMU bra för Sverige"

FINSPÅNG
Det är bra för Sverige att bli medlem i valutaunionen EMU.
Den övertygelsen har Göran Färm, EU-parlamentariker och ordförande i den socialdemokratiska ja-kampanjen i Östergötland.
På torsdagskvällen berättade han varför.

Finspång2003-03-22 00:00
ABF arrangerade mötet, som samlade 25?30 intresserade. Göran Färm talade under rubriken "Ja till EMU eller nej". Och eftersom det inte är någon hemlighet var Göran Färm står, så var hans svar förstås ja.
- Naturligtvis finns det nackdelar också, sade han, vi får svårare att utforma vissa delar i vår egen ekonomiska politik. Om vi går med i det monetära samarbetet kan vi till exempel inte genomföra en egen räntesänkning.

<b>"Marknaden styr räntan"</b>
Å andra sidan är Sverige ändå inte totalt självständigt i den ekonomiska politiken nu heller, enligt Göran Färm.
- Räntan sätts till stor del av marknadskrafterna och av omvärlden. Visst kan vi göra vissa justeringar, men inte gå åt ett helt eget håll. Så är det redan nu.
Däremot kommer skatter, avgifter - till exempel arbetsgivaravgiften - och investeringar kunna påverkas politiskt.
Göran Färm berättade om sina skäl till att säga a till svenskt EMU-medlemskap.
- Ökad ekonomisk stabilitet. Tidigare erfarenheter av devalveringar och valutaspekulationer avskräcker.
-Gemensam ekonomisk politik och valuta i Europa balanserar dollarn och USA:s makt, något som inte minst är aktuellt just nu.
- Sverige är ett exportberoende land, med euron slipper företagen valutasvängningar.
Han tog också upp prisutvecklingen i de 15 länder som är medlemmar i EMU.
- Många människor oroas över uppgifter om prisstegringar, men det där är överdrivet, hävdade Göran Färm.
Enligt honom har den genomsnittliga prisökningen i hela EU varit 2,2 procent under förra året, och för euroländerna ligger den på 2,3 procent.
- En anledning till prisökningarna är att det är de länder som haft lägst priser som ökat. I själva verket innebär EMU en utjämning av priserna i medlemsländerna vilket vore gynnsamt för Sverige. Vi har 20 procent högre priser än genomsnittet i EU-länderna.

<b>Buffertfonder?</b>
En deltagare i mötet funderade över om det verkligen är möjligt för länderna i Europa att samarbeta fullt ut. Synen när det gäller kriget i Irak skiljer sig som bekant en hel del.
- Detta är EU:s största misslyckande, instämde Göran Färm, men jag tycker detta visar att vi behöver mer, inte mindre, samarbete i Europa.
Under kvällen pratade Göran Färm också bl a om de så kallade buffertfonderna som LO vill ha och som är en metod för att "samla i ladorna" under goda tider, för att använda under sämre.
Någon form av utjämning mellan "feta och magra år" blir det förmodligen vid ett eventuellt EMU-medlemskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om