Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rullstolsburna Emelie fick arbete till slut

Rullstolsburna Emelie Wallins enda önskan var att få ett jobb. Efter fyra års arbetslöshet blev hennes önskan verklighet efter vårt reportage. "Nu känner jag att jag gör nytta", säger hon.

Lisa Dahlberg och Emelie Wallin arbetar vid Omsorgsgruppen i Norrköping.

Lisa Dahlberg och Emelie Wallin arbetar vid Omsorgsgruppen i Norrköping.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2023-09-24 05:00

I början av maj berättade vi om rullstolsburna Lotorpsbon Emelie Wallin, som varit rörelsehindrad hela livet. Hon har cerebral pares, är spastisk i musklerna, vilket påverkar armar och ben.

24-åringen ville inget hellre än att få ett jobb, men trots att hon sökte mängder av tjänster fick hon inte chansen på arbetsmarknaden.

Lisa Dahlberg, koncernchef, Omsorgsgruppen i Norrköping – som erbjuder personlig assistans, daglig verksamhet och gruppboende till människor med funktionsnedsättning – läste reportaget och valde att agera direkt.

– Jag kände att Emelie har full kapacitet att vara i arbete och jag upplevde att hon inte fick jobb på grund av sin funktionsvariation. Och vi var i behov av att rekrytera, säger Lisa Dahlberg.

undefined
Rullstolsburna Emelie Wallin har varit rörelsehindrad hela livet.
undefined
Lisa Dahlberg och Emelie Wallin arbetar vid Omsorgsgruppen i Norrköping.

Hon fastnade bland annat för Emelies inställning till att arbeta.

– Det här kändes som en tjej som brinner för att jobba. Hon verkade ha ett driv, det är viktigast och så har hon erfarenhet av att behöva kämpa för sin sak. Det ska vara lika villkor för alla på arbetsmarknaden, det är viktigt som arbetsgivare att se varje individ, säger Lisa Dahlberg.

Emelie fick praktik i slutet av maj och efter en och en halv månad erbjöds hon tillsvidareanställning. Nu jobbar hon 75 procent som administratör och ekonomiassistent.

– Jag trivs bra, gillar mina arbetsuppgifter och att träffa människor, säger Emelie.

– Emelie såg så lycklig ut när första lönen kom, berättar Lisa.

undefined
Omsorgsgruppens koncernchef Lisa Dahlberg läste reportaget och gav Emelie chansen till jobb.
undefined
Lisa och Emelie diskuterar vilka saker som ska göras.

Vilka anpassningar har ni gjort för att Emelie ska klara av att utföra arbetet?

– Arbetsförmedlingen har gått in med bidrag för att göra fysiska arbetsmiljön anpassningsbar. Dörröppnare, inomhuspermobil, som är höj- och sänkbar, anpassat bord och specialkudde är några exempel, säger Lisa.

Hon understryker vad Emelie bidragit med under sin första jobbperiod.

– Emelie har ett lugn som är hälsosamt för oss alla, det sänker stressnivån, säger Lisa.

– Jag kan inte skynda på saker, jag måste ta en sak i taget och är van vid det, menar Emelie.

undefined
Emelie och Lisa i samspråk vid arbetsplatsen i Norrköping.
undefined
Koncernchefen Lisa Dahlberg instruerar Emelie Wallin.

Hon åker färdtjänst från bostaden i Lotorp till arbetsplatsen vid Svärmaregatan i Norrköping.

– Jag ansökte om ensamåkning från Lotorp och hit. Vi förklarade hur det påverkade arbetssituationen och jag fick det beviljat till och med året ut, säger Emelie.

– Vi vill ge en stor eloge till politikerna i socialnämnden i Finspångs kommun, som värdesatte vikten av att en ung person, som blev erbjuden arbete ges möjlighet att tacka ja till det, istället för att vara kvar i långtidsarbetslöshet, säger Lisa.

Växeltelefoni, fakturor, posthantering, bistå med kalkyler till ekonomiavdelningen och producera inlägg på sociala medier är arbetsuppgifter som Emelie ägnar dagarna åt.

undefined
Emelie fick praktik i slutet av maj och efter en och en halv månad erbjöds hon tillsvidareanställning.
undefined
Arbetet som administratör och ekonomiassistent innebär olika arbetssysslor.

– Eftersom det inte finns några praktiska jobb som jag klarar av, så är det kontorsjobb som gäller för mig. Man måste våga testa när man får chansen. Jag önskar att fler skulle våga se personen, det finns folk som är kompetenta, trots att de sitter i rullstol, betonar Emelie.

Lotorpstjejen bor fortfarande hemma.

– Målet är att flytta hemifrån, men jag behöver en del hjälp i hemmet. Jag måste hitta en anpassad lägenhet, men har inte rätt till LSS (Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) eftersom jag kan gå på toaletten, äta och duscha själv, säger Emelie Wallin.

– Vi har roligt ihop på jobbet, det är många som tycker det är kul att vi har anställt Emelie. Hon bidrar med mycket glädje och kämparanda, konstaterar Lisa Dahlberg.

Cerebral pares

Cerebral pares är vanligaste orsaken till rörelsenedsättning hos barn och drabbar ungefär två av 1 000 barn som föds i Sverige varje år. 

Cerebral pares kommer av cerebral, som betyder ”beror på hjärnan" och pares, som betyder förlamning. Det är en hjärnskada som kan uppstå under graviditeten, förlossningen eller under första levnadsåren.

Cerebral pares kan medföra olika sorters påverkan på rörelseförmågan. Spastisk cerebral pares, är vanligast, då är vissa muskler spända och kan inte slappna av.

Karta: Svärmaregatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!