Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elsäkerheten brister - reservkraft ses över

Hällestadgården och Berggården saknar möjlighet till att koppla in reservkraft om ett elavbrott skulle inträffa. Något som kommunen ska se över snarast.

Ingen reservkraft. Hällestadgården är ett av kommunens äldreboenden där det inte finns någon möjlighet att koppla in reservkraft.

Ingen reservkraft. Hällestadgården är ett av kommunens äldreboenden där det inte finns någon möjlighet att koppla in reservkraft.

Foto: Olovsson Titti

FINSPÅNG2015-03-26 06:50

Under gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige fattades beslutet om att anta en ny energiplan i kommunen. Där möjligheten till att kunna koppla in reservkraft hos kommunens äldreboenden var en av åtgärderna som togs upp.

­– I dag har vi inte ens möjlighet att koppla in ett inhyrt reservkraftverk på våra äldreboenden. Vi har inte den möjligheten, även om vi skulle ha ett reservkraftverk hos räddningstjänsten, sa Stig Jansson (M).

Enligt lag ska kommunen se till att det finns el till de verksamheter som räknas som samhällsviktiga. Äldreboenden är en sådan verksamhet och de behöver kunna fungera även vid ett längre elavbrott.

– Kommunens äldreboenden saknar reservkraft i form av stationära eller förberedda inkopplingar för mobila reservkraftverk. Vid ett elavbrott medför det stora konsekvenser för den grupp som är mest utsatt, konstaterade Stig Jansson, som menade att en inkopplingsutrustning för reservkraft behöver monteras omedelbart.

– För det tycker jag att man måste kunna göra även om vi fortsätter utredningen för fast monterad reservkraft.

Några andra åtgärder som den nya energiplanen innehåller handlar om att alla nyanskaffade fordon ska, under förutsättning att det är ekonomiskt möjligt, vara miljöbilsklassade och utformade för att kunna köras på förnybara drivmedel. För att minska koldioxidutsläppen ska ingen fossil olja användas för fjärrvärmeproduktion från och med 2020 och möjligheterna till vindkraft i kommunen ska ses över.

– Jag tror att vindkraft är det mest realistiska alternativet för att öka andelen av den el som vi förbrukar i kommunen, sa Mats Annerfeldt (S).

Under sammanträdet blev också Larseric Ramlövs (FP) interpellation om kommunens kostverksamhet debatterad.

– Jag saknar en sammanhållen strategi för utvecklingen av kommunens restaurangverksamhet. Är den politiska majoriteten beredd att utarbeta och besluta om en långsiktig plan som skapar tydlighet för den här verksam­heten, undrade han.

Anders Härnbro (S) påpekade att det finns en vilja från S, V och MP att antalet verksamheter med egna tillagningskök ska öka och Stefan Carlsson (V) ville lyfta fram de som jobbar med maten.

– De är den enskilt viktigaste resursen för att vi ska få bra mat. Hur säkerställer vi att vi har rätt kompetens? Hur säkerställer vi fortbildning? Hur säkerställer vi att engagemanget i våra kök fortsätter?

Kristin Yderfors (C) höll med om att kompetens är viktig, men att det snarare handlar om identitet och en yrkesstolthet

– Och mycket av det handlar om att man har schyssta råvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om