Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elly överkörd av kommunen

IGELFORS
I nästan 20 år har Elly Persson varit ekonomibiträde vid Björke skola. När höstterminen börjar i augusti i år får hon inte vara kvar längre. Hon är flyttad till Hällestadgårdens kök.
- Jag fick ingen information i förväg, varken av facket eller min chef. Beskedet kom som en kalldusch. Jag blev helt paff.

Med ett år kvar till pensionen har Elly Persson blivit omplacerad. "Jag fick ingen information om att något var på gång. Plötsligt fick jag bara veta att jag ska byta arbetsplats." 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Med ett år kvar till pensionen har Elly Persson blivit omplacerad. "Jag fick ingen information om att något var på gång. Plötsligt fick jag bara veta att jag ska byta arbetsplats." FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-02-06 00:00
Elly Persson bor i Igelfors. Hon har varit kommunalt anställd sedan 1975. 1984 började hon arbeta på Björke skola som ekonomibiträde. Då var hon ensam om att sköta maten. 1991 fick skolan ny matsal och nytt kök. Då anställdes också en kokerska. Tidigare hade maten kommit färdig, numera lagas allting på plats.
- Matlagning, diskning, städning av kök, matsal och toaletter, beställning och mottagning av varor, packning av mat till dagis ingår i vårt jobb, säger Elly.
Elly arbetar drygt 69 procent, fem och en halv timme varje dag. Hennes kollega, kokerskan Berit Wennerström arbetar nästan heltid, sju och en halv timme per dag.

<b>"För mycket för en"</b>
I maj 2002 övergick Finspångs kommun till det nya systemet för leverans av mat till pensionärer. Därmed fick man mindre att göra i Björke skolas kök. Från och med höstterminen i år kommer skolan att ha sex elever färre. Elly anser att elevminskningen inte har så stor betydelse, den är trots allt ganska liten.
- Det blir lika många kastruller att diska för det.
Däremot är det något mindre att göra när packningen av matportionerna till pensionärer försvunnit.
- Men det är ju ändå för mycket arbete i köket för en person, säger Elly som frågar sig om hennes arbetsinsats inte betytt något.
Elly fyller 65 år sommaren 2004. När omplaceringen till Hällestadgården genomförs, har hon cirka ett år kvar att arbeta innan hon går i pension. Ett tråkigt sätt att sluta sitt arbetsliv.
Vakansen på Hällestadgården som Elly är omplacerad till, är på 75 procent. Den innebär också helgtjänstgöring, som Elly aldrig haft tidigare.

<b>"Helt ställd"</b>
Framför allt är det sättet som förändringen genomfördes på, som Elly reagerat mot.
- Det får inte gå till så här, anser jag. Ingen information om vad som är på gång, varken från chefen eller Kommunal. Jag har själv arbetat fackligt och vi pratade alltid med folk när det var några förändringar på gång. Jag blev bara ställd inför fullbordat faktum. Jag tycker att man borde få hjälp från sitt fack.
- Vi kunde väl diskuterat om det fanns något annat sätt. Jag kanske kunde gått ner nån timma i tjänst, till exempel. Men att inte ens informera, bara bestämma. Och mitt fack bara säger att så här kan arbetsgivaren göra. Man blir alldeles ställd.
Kokerskan Berit Wennerström blir alltså ensam i köket från augusti i år.
- Jag har vetat att när Elly går i pension, så kommer ingen ersättare, säger hon. Men att det skulle ske ett år tidigare, det blev en överraskning. Jag har svårt att sätta mig in i vad det kommer att innebära. Men jag har framfört att det behövs ett par händer till mitt på dagen.

FOTNOT: Folkbladet lyckades inte nå fack och eller enhetschef under onsdagseftermiddagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om