Elisabet Rehn först upp i talarstolen
FINSPÅNGDet är de som syns och hörs. De som frågar och frågar och frågar, om och om och om igen.Vänsterpartiet pratar mycket och det är deras förstanamn Elisabet Rehn som pratar först.
Elisabet Rehn vill satsa på pendeltågstrafik och tror att Finspångsborna om några år kan pendla både till Linköping och Norrköping per järnväg. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Om en visar att det är okej att stå inför fullmäktige så är det lättare för fler personer att göra likadant.
Det behöver inte vara långa utläggningar, man kan gå upp och bara ställa en kort fråga. Det är en början på att våga mer enligt vänsterpartiets sätt att dela upp saker mellan sig.
- Vi har gjort upp om att så många som möjligt ska ta del av arbetet. Dels så stärker det självförtroendet och dels så blir det inte en, eller ett fåtal personer som får dra tyngsta lasset. Dessutom tycker vi att det ofta är samma och för få personer som går upp i talarstolen. Partigruppen bär ett stort ansvar för att alla ska våga gå upp och man måste vara trygg i att man har sitt parti bakom sig.
<b>Ungkommunist</b>
Hon har några år på nacken av politiskt engagemang, även om hon inte blev partimedlem förrän i mitten av 90-talet.
- Jag blev politiskt intresserad ungefär när FNL-rörelsen ebbade ut och på 70-talet var jag med i kommunistisk ungdom. Sen hamnade jag i Italien under några år innan jag återvände till Sverige för att studera i Linköping.
Med barn i bagaget valde hon så småningom att återvända till Finspång.
- Finspång är ett bra ställe för barn att växa upp, så nu bor jag här med mina barn som är mellan 6 och 17 år. Inte ett helt perfekt läge för att toppa partilistan till fullmäktige, men det går.
<b>Röntgenassistent</b>
Fyrabarnsmamma, kommunpolitiker och heltidsarbetande gymnasielärare så ser Elisabet Rehns vardag ut.
- När jag var yngre så ville jag faktiskt bli röntgenläkare. Jag jobbade lite som assistent under en period och tyckte om blandningen av teknik och kontakten med människor.
Just möten med människor är något som hon ofta återkommer till under vårt samtal.
- Jag undervisar i religion, etik och filosofi och det är oerhört stimulerande att jobba med ungdomar. Speciellt i ämnen där det sällan finns några färdiga svar. Även om jag tydligt märkt av nedskärningarna i skolan med fler elever och färre lärare fortsätter jag att ständigt utvecklas och jag hoppas att ungdomarna också gör det.
<b>Sakfrågor lockar</b>
Medan andra partier haft svårt att nå ungdomarna har vänsterpartiet sedan en tid åter ett lokalt ungdomsförbund, ung vänster.
- Kanske är de inte partipolitiskt intresserade från början, men eftersom vi ofta prata om frågor som de är intresserade av, som till exempel jämställdhet och rasism, har vi också möjlighet att bjuda in dem till något vi gör. Har man väl lyckats få en kärna drar de med sig flera, tror Elisabet.
<b>Ideologi</b>
Att veta vad det är man i grunden står för när man ska ta ställning till något är för Elisabet väldigt viktigt.
- Ta till exempel att allt fler är sjukskrivna. Om vi hade kortare arbetstid skulle vi ha mer fritid, inte slita ut oss så fort och fler människor skulle komma ut på arbetsmarknaden. Det kostar att genomföra sex timmars arbetsdag, men det är billigare att fler människor jobbar kortare tid än att de som har jobb jobbar ut sig.
Lösningen är inte att privatisera allt, vi har ett gemensamt och solidariskt ansvar för människor.
<b>Möjligheter uppifrån</b>
- Om vänsterpartiet skulle få mer att säga till om i Finspång så skulle vi fortsätta att jobba hårt för det vi tror på. Men det måste också finnas utrymme från riksdagen för olika reformer.
Tio miljarder av Sveriges överskott vill man i alla fall använda till att höja kvinnolönerna i kommun och landsting, likaså vill man införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. På dagis vill man att grupperna ska bli mindre och de vuxna fler.
Det är vallöften tagna på riksnivå, men som kommer att synas i Finspång också om vänstern får mer att säga till om.
<B><I>Så här säger Elisabet Rehn om:</B></I>
<B>Vägguppen:</B> Hittills har vi inget alternativ, men guppen är inte bra för till exempel sjuktransporter.
<B>Simhallen:</B> Renovera och se till att det blir en varmvattenbassäng ganska omgående.
<B>Lidls etablering:</B> Själva etableringen har vi inget att säga om, däremot platsen. Vi måste se över hur miljön påverkas av ökad trafik och att många äldre faktiskt brukar ta små korta promenader där.
<B>Grosvad:</B> Ska få ett lyft, där bredden på aktiviteter är viktig. Det ska vara lika tillgängligt för båda könen.
<B>Kommunalskatten:</B> Vårt förslag är inte att sänka den och höja skatten är inget mål i sig. Men beräkningsunderlaget måste bli bättre så att vi verkligen vet hur mycket pengar vi har.
<B>Pendeltågstrafik:</B> Vill satsa på tåg och hoppas och tror att vi i slutet av kommande mandatperiod kan pendla både till Norrköping och Linköping.
<B>Vad vill (v) göra för ungdomarna i Finspång:</B> Vill vill att idéerna ska komma från ungdomarna själva och då ska vi försöka stödja dem. Till exempel med ett allaktivitetshus. Just nu får vi se hur det går med café Splash och hur ungdomarna vill gå vidare.