Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elin satsar på att bli glasblåsare

REJMYRE
Även om antalet glasblåsare har minskat kraftigt finns det fortfarande de som vill lära sig yrket. 17-åriga Elin Jonsson är en av dem. Hon sommarjobbar på Reijmyre Glasbruk.

Blivande glasblåsare. Elin Jonsson praktiserar på Reijmyre Glasbruk. ”Det är kul när man märker att man gör framsteg”, säger hon.
FOTO: MARTIN ROTH

Blivande glasblåsare. Elin Jonsson praktiserar på Reijmyre Glasbruk. ”Det är kul när man märker att man gör framsteg”, säger hon. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Finspång2002-07-25 00:00
Till hösten ska Elin Jonsson börja sitt tredje gymnasieår på Glasskolan i Kosta som ligger i Småland. I hela Sverige finns det bara två glasskolor och den andra ligger i Orrefors.
Just nu sommarjobbar Elin tre veckor på Reijmyre Glasbruk där hon också tidigare har varit på tre veckors praktik.
- Då fick jag hjälpa till att göra vinglas och det var inte så roligt. Jag vill nog hellre vara på en studiehytta, säger hon.
Det finns studiehyttor och så finns det glasbruk. I studiehyttan arbetar bara några få glasblåsare medan det på ett glasbruk jobbar många fler.
Att det inte är lätt att jobba med glas när folk tittar på är någonting som jag har full förståelse för.
- Det var väldigt jobbigt i början när alla tittade på. Jag har förstört ett antal skålar.

<b>Många tjejer på skolan</b>
När Elin gick i nian praktiserade hon på Glasskolan i Kosta och efter det visste hon vad hon ville göra. Även fast glasblåsaryrket är mansdominerat går det väldigt många tjejer på skolan.
På Reijmyre Glasbruk får Elin assistera glasblåsarna. Hon får bland annat "fånga an". Det innebär att fånga upp glödande glasmassa på ett metallrör och sedan lämna över det till den som ska arbeta med massan. Det låter enkelt, men är det inte.
- Det är kul när man märker att man gör framsteg. Jag gör mitt bästa för att det ska bli bra, säger hon.
Och bra verkar det bli, för Elin får beröm av glasblåsarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om