Socialdemokraterna har tappat röster, men är fortsatt störst i både kommunen och riksdagen. När kommunens gymnasieelever gick till val blev däremot Moderaterna vinnare, med 38,05 procent.
Även tidigare har M fått flest röster på Curt Nicolingymnasiet, men på Bergska fick S och M jämnstort stöd valet innan. Dessförinnan var S klart störst.
18-åriga Linnea Trozell-Joknesjö på CNG är inte förvånad över Moderaternas framgång.
– De är väldigt bra på att värva ungdomar. SSU är fortfarande störst, men MSU (Moderat Skolungdom) är bra på att nå ut.
Hon menar att MUF, som MSU är en del av, trycker på frågor som berör dem, som att göra det lättare att få jobb och att starta eget.
– Vi är mest tekniker, blivande arkitekter, civilingenjörer och så vidare. Då känns det inte som något förvånande resultat, säger hon.
– Många i min klass är med i MSU och tar upp politiken i alla sammanhang. Det har gjort klassen väldigt uppdelad.
En vecka innan valet var ungdomsförbunden inbjudna till debatt. Linnea tror att den har påverkat resultatet. Miljöpartiets Grön Ungdom lyckades inte sälja in sina idéer, menar hon, och Liberalerna var inte representerade.
– Jag hade velat höra mer om jämställdhet och psykisk ohälsa. Det vore intressant att veta om de vill förebygga psykisk ohälsa eller ta hand om det efteråt, säger Linnea Trozell-Joknesjö.
Elina läser vård och omsorg. Hon tror att en anledning till resultatet är att de i skolvalen kan se mer till de enskilda partierna och inte behöver ta hänsyn till eventuella koalitioner.
– Jag tror att många röstar på det som ser bäst ut för stunden. Kanske tänker man på hur det har varit, exempelvis med kriminaliteten. Man vill att det ska bli förändring, men inte på ett extremt sätt.
Är klimatet en viktig fråga?
– Ja, gud ja. Men man kanske inte vill rösta på Miljöpartiet som är ett enfrågeparti. Klimatfrågan är något som måste lösas, men frågan är hur?
18-åriga Lovisa Bengtsson och 17-årige William Willner på Bergska tror att många påverkas av omgivningen.
– Man tänker på den röda sidan och hur det är i dag, om man inte sätter sig in är det lätt att förutsätta att det är deras fel, säger Lovisa.
– På sociala medier har det synts mer om blåa sidan. Jag tror att det påverkar mycket, säger William.
I förra skolvalet fick Miljöpartiet 7,45 procent av rösterna på Bergska. I år 2,84.
– De vill höja priset på det vi behöver, bensin, säger Sonnie Karlsson.
Ella Backman tror att resultatet är en reaktion på utvecklingen de senaste åtta åren.
– Det är bra, det är vi som ska rösta nästa gång. Moderaterna har bra värderingar. Sedan har inte vi så mycket att jämföra med, vi är kanske inte jätteinsatta i politiken, säger hon om utfallet.
När utbildningsråd Frida Granath (S) tittar på resultaten slås hon av hur mycket mindre stödet är för Socialdemokraterna på gymnasieskolorna än på högstadieskolan Grosvad, där kommunpolitiker bjöds in för att debattera elevernas frågor.
– De har högt deltagande och där hade vi ett resultat på 24 procent. Det visar på att där vi är nära, där vi syns och skapar en arena, oavsett ålder, så ger det goda resultat. Det måste vi ta med oss, säger hon.
Kommunens demokratiberedning har tittat närmare på hur kommunen och politikerna kan samarbeta mer med unga.
– Vi tycker att det är viktigt att de får en arena i politiken och att vi får möjlighet att mötas.