Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elever undervisade politiker

Medborgarförslag är en bra möjlighet för den enskilde att göra sin röst hörd i politiken. Men den utnyttjas inte så mycket, kanske för att den inte är så känd.
Det var en av de synpunkter som kom fram, när elever från Bergska redovisade sina samhällsprojekt i kommunhuset.

Eleverna Jonas Palm, Eric Andersson, Erica Åström, Malin Persson och Malin Gustavsson mötte bl a politikerna Inge Jacobsson (m) och Stig Andersson (s)

Eleverna Jonas Palm, Eric Andersson, Erica Åström, Malin Persson och Malin Gustavsson mötte bl a politikerna Inge Jacobsson (m) och Stig Andersson (s)

Foto:

FINSPÅNG2005-10-20 06:00
För andra året har de elever i årskurs tre på Bergska, som läser fördjupningskurs i samhällskunskap studerat aktuella, lokala, politiska frågor. Indelade i grupper har de fördjupat sig i omorganisationen inom grundskolan, dagkirurgin, medborgarförslag, planerna på ett teknikcollege i länet som Finspång är intresserat av och ansökan om att starta friskola i Björke.
På onsdagen redovisade eleverna sina projekt i fullmäktigesalen på kommunhuset. Förutom elever och lärare fanns några politiker och kommunala tjänstemän på plats för att lyssna och ställa frågor.
I sina projekt har eleverna bland annat intervjuat politiker, tjänstemän och personal för att få fram uppgifter.
Eric Andersson, Erika Åström, Malin Persson, Malin Gustavsson och Jonas Palm har arbetat med medborgarförslag. De berättade att Kalix var den första kommunen som hade medborgarförslag och att Finspång införde möjligheten 2003 på förslag av folkpartisten Andreas Ramlöv.
- Alla som är bosatt i Finspång kan skriva ett medborgarförslag till kommunfullmäktige, även barn och ungdomar.
Det första förslaget skrevs 2003 och handlade om att rusta upp Lugnet och göra det till en värdig plats för ceremonier, till exempel vigsel och jordfästning i icke-kyrklig regi för dem som så önskar. Eleverna berättade om förslaget, i vilka instanser det behandlades och att det slutligen antogs.

Eget förslag
I deras arbete ingick också att skriva ett eget medborgarförslag.
- Vi har skrivit ett medborgarförslag om att ge missbrukare i Finspång en föreningslokal, där de kan få hjälp och förståelse. Lokalen ska skötas av före detta missbrukare och det ska vara drogfritt. Vi ska snart skicka in förslaget till kommunfullmäktige.
Efter presentationen fick åhörarna ställa frågor till eleverna. En fråga var om det fanns någon jämförelse mellan olika kommuner när det gäller hur många medborgarförslag som lämnas in.

Inte känt
- Vi har inte gjort någon jämförelse, men vi har fått bilden att de flesta kommuner tycker att det är positivt. På en del ställen strömmar förslagen in. I Finspång har det kommit in ungefär tio.
Elevernas egen teori var att möjligheten att skicka in medborgarförslag inte är känd.
- Vi visste inte att det fanns.
Att informera på skolorna trodde eleverna vore ett bra sätt att öka kännedomen om medborgarförslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om