Hundratals deltog, men endast 33 gymnasieelever nådde finalen i Programmeringsolympiaden.
SM i programmering avgjordes på Googles huvudkontor i Stockholm i förra veckan.
Första gången Rasmus Winzell, 18, och Hugo Willner, 17, från Curt Nicolingymnasiet tävlade i programmering gick de till final.
– Det är första gången som Finspångselever kvalificerar sig för SM-final. Dessutom genom två deltagare. Det är bara Danderyds skola i Stockholm som haft fler finalister än en tidigare. Det är klart att man blir stolt som lärare, säger Camilla Segervall, programmeringslärare på Curt Nicolingymnasiet.
Tävlingen handlade framförallt om problemlösning.
– Sex olika problem skulle lösas på fem timmar, både i kvalet och finalen. Mitt mål var att komma topp tio och det lyckades jag med, blev nia. Det är riktigt bra eftersom en hel del tävlat flera gånger tidigare, påpekar Rasmus Winzell.
Hugo Willner kom runt 20:e plats och kan delta även nästa år.
– Det är en bra erfarenhet, nu kan vi träna på ett annat sätt. Jag började hålla på med programmering i åttaårsåldern, sedan blev det mer seriöst i högstadiet med mycket grafik. Nu driver jag en programmeringsstuga på skolan, för att hjälpa andra elever med programmering, berättar Hugo Willner.
Han understryker att det är ett stort behov av arbetskraft inom branschen, såväl i Sverige som utomlands.
Rasmus Winzell driver ett UF-företag, Code UF.
– Jag programmerar och skräddarsyr program åt företag. Jag gillar problemlösning. Det roligaste är att bli utmanad och lyckas lösa problemet. Jag skulle gärna driva ett eget företag eller jobba på ett storföretag som Google, säger han.
Snart väntar ett läger i Lund, där flera Finspångselever deltar, och nya kvaltävlingar. Denna gång till ungdoms-OS i Azerbajdzjan i augusti.
– Jag hoppas detta sporrar fler att vilja programmera. Logik, problemlösningsförmåga och envishet är viktiga egenskaper för att bli duktig, menar Camilla Segervall.
Hugo Willner anser att det svåraste med att lära sig programmering är att börja.
– Många har för stora förväntningar i början. De kanske vill skapa ett spel eller programmera en robot. Men det kan ta några år att nå den nivån.
– Mitt mål är att få jobba i den akademiska världen. Få forska och hålla på med grafisk programmering, säger Hugo Willner.